Še ena prisrčna gostilnica v znamenitem gastronomskem okolišu Vipavske doline; med Vipavo in Novo Gorico, vključno z okolico, so dobre gostilne v Sloveniji vsekakor najbolj na gosto posejane. Mandrija po italijansko pomeni čreda; leta 1992 je na tem posestvu nekaj ljubiteljev konj ustanovilo konjeniški klub Mandrija, dve leti pozneje so Devetakovi odprli okrepčevalnico. Jeseni 2010 so domačijo razširili še s kuhinjo, v kateri najraje kuhajo primorske jedi, ki so jih pripravljale že naše none – na tradicionalen način, a vendar s pridihom modernih časov. Torej: hiša je iz leta 1924, nekoč so bile tam tudi štale, potem je nastala okrepčevalnica, ki se je postopno razvijala, od klobas, repe in štrudljev do danes, ko se spogledujejo z resno kuhinjo, kuhajo pa sezonske, sveže sestavine, najraje pripravljene doma. Tako je razložil gospodar, medtem ko so nas pozdravili z domačim šalamom in sirom, v kozarcu pa z blaževo penino (rumena rebula Romana Prinčiča).
Da je pomlad, so dokazovali šparglji, v frtalji in zaviti v panceto. Lahke pomladne krožnike so nadaljevali še rižota z regratom in dimljenim sirom ter domači rezanci s šparglji in mlado čebulo.
Za glavni jedi so posegli po mesu. Najprej jagnječja zarebrnica, ki sta ji družbo delali špinača in polenta, potem pa še telečji florentinski zrezek s pečenim krompirčkom in zelenjavo z žara. Kosilo smo končali z nasitnimi kobariškimi štruklji.
In kaj so nam priporočili od vina? Po penini smo pili Lisjakovo rebulo iz Zalošč pri frtalji, zelen iz kleti Guerila pri rižoti ter Saksidov sivi pinot pri rezancih. K mesnima krožnikoma so natočili cabernet sauvignon Davorina in Mitje Colja iz Stesk pri Braniku, pri kobariškem štruklju pa smo poskusili še sladki muškat Ivana in Marka Jamška iz Manč pri Vipavi.
Dobro je vedeti:
- Gostilnica Mandrija
- Mitja Devetak
- Ajševica 81, 5000 Nova Gorica
- tel.: 00386(0)41 752 584
- e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
- urnik: Od četrtka do ponedeljka od 12. do 01. ure, ob torkih in sredah zaprto
- sedeži: 60 in 60 na vrtu
- degustacijski meni: sezonski; 6 hodov stane 28 evrov, brez vina
- vinska klet: 40 etiket
- kreditne kartice: vse