OKUSI SLOVENIJE

Mama, Ajševica

Objavljeno 21. april 2015 15.00 | Posodobljeno 21. april 2015 15.00 | Piše: Okusojedci

Aleš Škrlj, Sebastjan Harej in Sebastijan Pintar so v Ajševici pri Novi Gorici pred meseci odprli restavracijo Mama, v njeni kuhinji ima glavno besedo Dragan Marič, v nadstropju pa z 800 etiketami še odlično založeno vinoteko.

Sebastjan Harej, levo, in Sebastijan Pintar.

Kje se najbolje je? Pri mami. Eni in edini. Od tod ime restavracije na Ajševici. Moderen, prijeten ambient, res odlična hrana, normalne cene, prijazno in strokovno podkovano osebje je že pred tremi leti in pol, ko so odprli restavracijo, dalo slutiti, da Mama meri visoko. Na tistem koncu je kopica odličnih restavracij, zato je morala Mama jasno začrtati svojo kulinarično smer. A vsaka restavracija potrebuje čas in zdi se, da je trem prijateljem in sodelavcem, ki so se družili in sodelovali od mladih dni, kot solastnikom uspelo dokazati, kdo so in kaj hočejo. Vsi trije so sommelieri, Sebastijan Pintar in Aleš Škrlj tretje, najvišje stopnje, Sebastjan Harej je končal prvo stopnjo. Zato ni čudno, da je Mama v prvem nadstropju odprla vinoteko s 700 etiketami z vsega sveta, poudarek pa je vendarle na vinih iz Vipavske doline in Goriških brd.

Jedilni list smo prelistali šele na koncu, povsem smo se prepustili Sebastijanu Pintarju, ki je naše krožnike morsko obarval. Vrhunska penina bjana brut je bila dovršena uvertura k surovemu škampu s Palagruže. Tako svež je bil, da se nam je zdelo, da ob taktu drobnih mehurčkov v kozarcu razposajeno, celo nekoliko seksi poplesuje na krožniku. Kako tudi ne bi, saj sta se njegova mlečnost in sladkost odlično ujeli z bjano. Domač kruh, nežno olje iz Dalmacije in beli poper, ki ne zakrijeta prvinskega okusa, in užitek je bil popoln. Ob bjani je sledil še sveži tun na melancaninem kaviarju v družbi tartufa, reduciranega balzamičnega kisa in hrena. Tun se je topil v ustih, okus morja in pečene melancane pa je dvignila kapljica navadnega kisa, ki smo jo dodali. Tudi losos marinirajo po svoje, brez citrusov in začimb: v grobi soli in rjavem sladkorju ga za 72 ur odložijo v hladilnik, šele nato čisti okus morja servirajo na fantastični mocarelini kremi. Ferjančičeva pinela, 2014, je presenetila s svojo uglašenostjo, sadno in sveže vino, ki je na nos prineslo rumeno sadje pa tudi herbalne note, je z višjo kislino lepo razgradilo polnost oziroma slanost lososa.

image

vrsta ponudbe: restavracija
hrana, vino: 10
postrežba: 10
cena/kakovost: 10

vtis skupaj: 10

Pinela je ostala v kozarcu tudi ob sipinem karpaču na češnjevem paradižniku. Bil je prava paša za oči, za nepozabno senzacijo v ustih pa je poskrbel, ko smo ugriznili v fantastičen italijanski paradižnik, ki so mu sladkast okus dali poljubi sonca. Medtem ko so prvi krožniki kljub polni restavraciji brez predaha v elegantnem tempu prihajali na mizo, smo se pred naslednjim lahko malce naslonili nazaj. Testenine pici iz Toskane se namreč kuhajo in kuhajo, vensar niso nikoli razkuhane. Pašta z morskim pajkom je bila kuhana na zob. Z intenzivno omako, ki ji je dal svežino sveži paradižnik, se je tako odlično ujel Bizjakov sauvignon, 2013, da smo ju razglasili za par večera. Čeprav ima vino 13,5 odstotka alkohola, ta ni izstopal. Zrelo vino, brez zelenih not, s prijetno grenkobo, nas je v kombinaciji s pašto očaralo. Tudi medaljon morske žabe, ki je po mlinarsko hrustal na korenčkovem pireju, a zadržal vso sočnost žabe, s koromačem in svežimi divjimi šparglji so odlično poparčkali z vinom. Z masleno omako, svežino in aromatičnostjo koromača in grenkobo špargljev se je presenetljivo dobro ujela Ščurkova bela stara brajda iz rebule, pikolita, pike, glere, tržarke in malvazije, ki je 12 mesecev zorela v hrastovih sodih. Končali smo z belim čokoladnim musom z meringo s tartufovim medom, ta je dodal aromo, jagode pa svežino. Vipavski pikolit beli lanthieri, 2002, pridelan iz sušenega grozdja, je s toplim in polnim okusom zaokrožil naše kulinarično popotovanje, v vinoteki pa smo potem poskusili še venezuelski rum in čokolado.

Mamina filozofija, ki nas je očarala, je preprosta: prvovrstne sestavine in čisti okusi – kar je na krožniku, naj se okusi tudi v ustih. Posebno doživetje! Še posebno ker Mamina ekipa to počne z žarom v očeh.

Dobro je vedeti: 

  • Mama, 
restavracija in vinoteka
  • Sebastijan Pintar, Sebastjan Harej in Aleš Škrlj
  • Ajševica 33, 5000 Nova Gorica
  • Tel.: 00 386 (0)5 33 65 728
  • Splet: www.restavracija-mama.si
  • urnik: Od ponedeljka do četrtka od 12. do 22. ure, petek in sobota od 12. do 23. ure in ob nedeljah od 12. do 15. ure.
  • degustacijski meni: Šesthodni ribji ali mesni meni po 35 evrov.
  • vinska klet: 700 etiket
Deli s prijatelji