VARČUJMO Z JAMIEJEM

Malo denarja, veliko okusa

Objavljeno 10. junij 2014 15.05 | Posodobljeno 10. junij 2014 15.06 | Piše: Katja Cah

V maternem jeziku smo dobili že deveto kuharico slavnega britanskega kuharskega genija Jamieja Oliverja.

Juha iz bučk.

Mladinska knjiga jo je izdala pod naslovom Prihranimo z Jamiejem – Nakupujmo premišljeno, kuhajmo domiselno, potratimo manj. V njej sta tudi dva ne preveč zapletena recepta, katerih skupni sestavini sta olivno olje in česen, ki jedi ne naredita le bolj okusne, temveč tudi varujeta naše zdravje.

Juha iz bučk

  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 4 bučke
  • olivno olje
  • zelenjavna jušna kocka
  • 1/2 čabate ali starega kruha
  • ekstradeviško olivno olje
  • 1/2 šopka sveže mete (15 g)
     
  • Čebulo in česen olupimo in tanko narežemo, nato pa bučkam odrežemo konce, jih po dolgem razpolovimo, jim odstranimo mehko sredico in jih tanko narežemo.
  • Veliko ponev pristavimo na zmeren do šibek ogenj, vanjo kanemo malce olja in stresemo narezano zelenjavo.
  • Kuhamo okoli uro 15 minut, občasno premešamo in po potrebi prilijemo kanček vode – želimo, da se čebula in bučke res poležejo, zmehčajo in karamelizirajo; če bomo potrpežljivi, se nam bo to poplačalo s polnim okusom.
  • Ko ta čas poteče, v ponev nadrobimo jušno kocko in na različno velike kose natrgan kruh.
  • Dolijemo liter kropa, zavremo, nato pa počasi kuhamo še 10 minut, da se zgosti in postane slastno.
  • Začinimo po okusu, dodamo dober kanček ekstradeviškega olja, nato drobno nasekljamo metine liste in jih vmešamo v juho.
  • Nalijemo v skledice in postrežemo.

Bliskoviti piščanec iz pečice

  • 4 veliki zreli paradižniki
  • 2 rdeči čebuli
  • rdeča paprika
  • rumena paprika
  • 6 piščančjih stegen brez kosti in kože
  • 4 stroki česna
  • 1/2 šopka svežega timijana (15 g)
  • žlička mlete prekajene paprike
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
  • Paradižnike narežemo na četrtine in jih damo v večji pekač (okrog 25 x 30 cm).
  • Čebulo olupimo, narežemo na večje krhlje, paprikama pa odstranimo semena in ju grobo narežemo.
  • Vse to stresemo v ponev in dodamo piščančja stegna.
  • Neolupljene stroke česna stremo s stranico noža in jih dodamo v pekač, nato vse potresemo z natrganimi listki timijana in mleto papriko.
  • Dodamo olje, balzamični kis, dober ščep soli in popra, vse dobro pretresemo, da se začimbe oprimejo sestavin, nato enakomerno razporedimo po pekaču, pri čemer pazimo, da zelenjava ne pokriva piščanca.
  • Pečemo približno eno uro, da se piščanec zunaj zlato rjavo zapeče, znotraj pa je gotov, zato ga vmes večkrat obrnemo in oblijemo s sokovi od peke.
  • Postrežemo z osvežilno zeleno solato kot prilogo, družbo pa mu lahko dela riž, polenta ali štručka hrustljavega kruha, s katerim pomažemo slastni sok, ki se nabere med peko. 

Joolsine školjke z grahom in kozicami 

  • 320 g testenin v obliki školjk
  • 4 stroki česna
  • svež rdeči čili
  • olivno olje
  • 200 g zamrznjenih oluščenih kuhanih repkov kozic
  • 200 g zamrznjenega graha
  • zvrhana žlica paradižnikove mezge
  • 30 g parmezana
     
  • Testenine skuhamo v osoljenem kropu po navodilih na embalaži.
  • Medtem olupimo in tanko narežemo česen, čiliju odstranimo semena in ga tanko narežemo, oboje s klokom olja stresemo v veliko ponev na srednje močnem ognju in pražimo, da blago porumeni.
  • Zatem vmešamo kozice, grah in paradižnikovo mezgo, dodamo nekaj pljuskov vode, v kateri se kuhajo testenine, in počasi kuhamo na šibkem ognju, dokler testenine niso gotove.
  • Kuhane školjke odcedimo in prihranimo skodelico vode, v kateri so se kuhale.
  • Omako začinimo in jo premešamo s testeninami.
  • Povrhu drobno nastrgamo parmezan in zmešamo, po potrebi razredčimo z malce prihranjene vode.
  • Naložimo v skledice in takoj postrežemo. 
Deli s prijatelji