NEKAJ SLADKEGA

Malinova pita

Objavljeno 08. junij 2014 15.30 | Posodobljeno 08. junij 2014 15.30 | Piše: Beba Splichal

Maline zorijo od junija do septembra.

Pripravimo, preden začnemo: pekač za pito s snemljivim dnom, premera 23 cm, metlico za stepanje.

Sestavine

Testo:

  • 130 g polnozrnate pšenične moke
  • pol žličke mletega cimeta
  • ščep soli
  • 100 g mandljev
  • 60 ml oljčnega olja
  • 60 ml javorjevega sirupa
  • pol stroka vanilje

Nadev:

 


Maline

Maline zorijo od junija do septembra. Najboljše je uporabiti sveže nabrane, saj so zelo občutljive in niti v hladilniku ne zdržijo več kot dan ali dva. Tudi pri čiščenju moramo biti previdni, saj jih lahko zelo hitro poškodujemo, zato jih le na hitro speremo pod tekočo vodo. Ti majhni rdeči sadeži vsebujejo lepotni vitamin biotin, ki ugodno vpliva na kožo, lase in nohte. 

  
  • 200 g čokolade
  • 180 ml kokosovega mleka
  • 50 g sladkorja
  • ščep soli
  • 100 ml malinove marmelade brez semen
  • žlica oljčnega olja
  • košarica (približno 200 g) svežih malin 

Kako se lotimo?

1. Najprej naredimo testo. V večji skledi zmešamo moko, cimet in sol. Mandlje v ponvi suho prepražimo, ohladimo in zmeljemo v fin prah. Dodamo moki.

2. Olje, javorjev sirup in sredico vanilje dobro zmešamo. Prilijemo k moki in dobro zmešamo. Nastati morajo večje drobtine, ki stojijo skupaj, če jih stisnemo med prsti. Mešanico stresemo v namaščen pekač in z dlanmi pritisnemo ob dno in rob. Postavimo v hladilnik za 15 minut. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

3. Pečemo 15 minut. Počakamo, da se ohladi, saj je toplo testo zelo krhko, nato odpnemo obod in preložimo dno pite na servirni krožnik.

4. Za nadev nalomimo čokolado v večjo ognjevarno posodo. V kozici zavremo kokosovo mleko, sladkor in sol. Še vroče prelijemo čez čokolado, pokrijemo in pustimo stati 5 minut. Z metlico za stepanje premešamo čokolado iz sredine proti robu, prilijemo tudi oljčno olje in marmelado.

5. Čokoladno zmes nadevamo v pečeno dno pite, potresemo, da se poravna, in postavimo v hladilnik za dve uri. Pito okrasimo s svežimi malinami in postavimo spet v hladilnik. Najboljša je naslednji dan.

Deli s prijatelji