ENERGETSKA MALICA

Malica naj bo lahka in slastna

Objavljeno 21. maj 2013 15.00 | Posodobljeno 21. maj 2013 15.00 | Piše: Katja Cah

Malo odrekanja, malo pregrehe.

Sladoled s stoodstotnim deležem sadja. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Zdravorazumski filozofiji sledijo tudi v znani slaščičarni Lolita ob Tromostovju na Cankarjevem nabrežju. Med drugim slovijo po izvrstnem domačem sladoledu s stoodstotnim deležem sadja brez konzervansov in drugih umetnih dodatkov. Zaupali so nam recepta za malico, ki je tako dobra, da kliče po še.

Opečeni kruhki s tunino

  • 15 dag tunine v olivnem olju
  • 5 dag suhega kruha
  • ščep soli
  • ščep popra
  • žlička limonovega soka
  • 3 dag masla

    image
     
  • V mešalniku fino zmeljemo posušen kruh, dodamo odcejeno tuno in vse skupaj zmešamo v gladko zmes.
  • Stresemo v drugo posodo, začinimo s soljo in poprom, osvežimo z limonovim sokom in dodamo maslo, ki smo ga prej penasto vmešali.
  • Namažemo na popečene kruhke in po želji dodamo še rezine svežega paradižnika in liste zelene solate.

Pisani makroni

Za 30 kosov:

  • 195 g sladkorja v prahu
  • 225 g fine mandljeve moke
  • 105 g beljakov
  • 100 g masla
  • 200 g navadnega sladkorja
  • 60 g vode

    image
  • Zmešamo, fino zmeljemo 125 g sladkorja v prahu in 125 g mandljeve moke ter dodamo 40 g beljakov.
  • V bakreno posodo damo navadni sladkor in vodo. Raztopino segrejemo na 120 stopinjah Celzija.
  • Vlijemo jo med 65 g beljakov ter stepamo približno pet minut.
  • Potem obe pasti zmešamo skupaj, tako da sta malo tekoči.
  • Dodamo jedilne barve za drugačno obarvane makrone.
  • Maso nabrizgamo na peki papir ali silikon in pustimo pol ure počivati.
  • Nato pečemo na 165 stopinjah Celzija približno sedem minut. Pustimo, da se ohladijo, in medtem pripravimo nadev.
  • V maso zmešamo mrzlo maslo, 100 g fino mlete mandljeve moke ter 60 g sladkorja v prahu.
  • Nabrizgamo na posamezen makron ter pokrijemo z drugim.
  • Postrezimo malce ohlajene. 
Deli s prijatelji