Zdravorazumski filozofiji sledijo tudi v znani slaščičarni Lolita ob Tromostovju na Cankarjevem nabrežju. Med drugim slovijo po izvrstnem domačem sladoledu s stoodstotnim deležem sadja brez konzervansov in drugih umetnih dodatkov. Zaupali so nam recepta za malico, ki je tako dobra, da kliče po še.
Opečeni kruhki s tunino
- 15 dag tunine v olivnem olju
- 5 dag suhega kruha
- ščep soli
- ščep popra
- žlička limonovega soka
- 3 dag masla
- V mešalniku fino zmeljemo posušen kruh, dodamo odcejeno tuno in vse skupaj zmešamo v gladko zmes.
- Stresemo v drugo posodo, začinimo s soljo in poprom, osvežimo z limonovim sokom in dodamo maslo, ki smo ga prej penasto vmešali.
- Namažemo na popečene kruhke in po želji dodamo še rezine svežega paradižnika in liste zelene solate.
Pisani makroni
Za 30 kosov:
- 195 g sladkorja v prahu
- 225 g fine mandljeve moke
- 105 g beljakov
- 100 g masla
- 200 g navadnega sladkorja
- 60 g vode
- Zmešamo, fino zmeljemo 125 g sladkorja v prahu in 125 g mandljeve moke ter dodamo 40 g beljakov.
- V bakreno posodo damo navadni sladkor in vodo. Raztopino segrejemo na 120 stopinjah Celzija.
- Vlijemo jo med 65 g beljakov ter stepamo približno pet minut.
- Potem obe pasti zmešamo skupaj, tako da sta malo tekoči.
- Dodamo jedilne barve za drugačno obarvane makrone.
- Maso nabrizgamo na peki papir ali silikon in pustimo pol ure počivati.
- Nato pečemo na 165 stopinjah Celzija približno sedem minut. Pustimo, da se ohladijo, in medtem pripravimo nadev.
- V maso zmešamo mrzlo maslo, 100 g fino mlete mandljeve moke ter 60 g sladkorja v prahu.
- Nabrizgamo na posamezen makron ter pokrijemo z drugim.
- Postrezimo malce ohlajene.