NEKAJ SLADKEGA

Makovi in orehovi zvitki

Objavljeno 22. april 2015 13.40 | Posodobljeno 22. april 2015 13.42 | Piše: Beba Splichal

Enostavnejše kot potica in enako okusni.

Foto: Hana Splichal

Zvitki so priljubljeno pecivo iz kvašenega testa, podobno briošem, rogljičkom, buhtljem. Osnovno testo je takšno kot za potico, vendar jih je dosti lažje pripraviti in še hitro so pečeni. Lahko jih namažemo z različnimi nadevi – znani so cimetovi zvitki, čokoladni in kokosovi, rožičevi ter seveda klasični orehovi in makovi.

Pripravimo, preden začnemo: velik platnen prt za zvijanje testa, valjar, okrogel pekač.

Sestavine

Testo:

  • 500 g bele moke
  • vrečka suhega kvasa
  • 3 žlice sladkorja
  • ščep soli
  • sojino vaniljevo mleko

Orehov nadev:

  • 250 g mletih orehov
  • 3 žlice sladkorja
  • pest rozin
  • pol žličke cimeta
  • 350 ml sojinega vaniljevega mleka

Makov nadev:

  • 100 g mletega maka
  • 3 žlice sladkorja
  • lonček slivove marmelade
  • 200 ml sojinega vaniljevega mleka  

Kako se lotimo?

1. Najprej zamesimo testo. V manjši skledici razmešamo kvas, sladkor in malo mlačnega mleka. Pustimo, da nastane penasta mešanica. V večji skledi zmešamo moko in sol. V sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo kvasni nastavek. Počasi prilivamo toplo mleko in s prsti mešamo. Koliko mleka bomo potrebovali, je zelo odvisno od moke, zato smo z njim zelo previdni. Dobro pregnetemo, da dobimo gladko, elastično testo, malo bolj mehko kot za kruh. Pokrijemo ga s čisto krpo in pustimo vzhajati na toplem dobro uro.

2. Medtem pripravimo nadeva. Orehe zmeljemo, zmešamo s sladkorjem, rozinami in cimetom ter polijemo z vrelim mlekom. Nadev mora biti mazav in ne preredek, da ne bo tekel ven, ko bomo zvijali testo.

3. Podobno pripravimo tudi makov nadev – vse sestavine razen marmelade prelijemo z vrelim mlekom. Če se nam kateri od nadevov zdi preredek, ga pokuhamo, v nasprotnem primeru dolijemo še malo mleka.

4. Testo tanko razvaljamo na pomokanem prtu, polovico premažemo z marmelado in makovim nadevom, drugo polovico pa z orehovim. Po dolžini zvijemo tako, da bo na enem delu zvitka orehov nadev, na drugem pa makov. Pomagamo si s prtom. Narežemo na približno 2 centimetra debele rezine in jih previdno, vendar na tesno, da se dotikajo, zložimo v pomaščen okrogel pekač. Na toplem jih pustimo vzhajati pol ure. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pečemo dobre pol ure, da dobijo zvitki lepo, zlato rjavo barvo. Najboljši so topli.

Deli s prijatelji