KUHARICA TEDNA

Majda Hladnik: orehovi štrukeljčki

Objavljeno 26. januar 2014 13.00 | Posodobljeno 26. januar 2014 13.00 | Piše: Špela Ankele

Sommelier Boris Gašparin k orehovim štrukeljčkom priporoča sladki šipon.

Foto: Špela Ankele

Že kot majhna deklica se je Majda Hladnik rada smukala med lonci: »V kuhinji sem rada pomagala mami Anici in tudi stari mami Ani, ki je pekla kruh iz domače ržene moke.« O tem, kako lepo diši Majdin kruh, se je po bližnji Poljanski dolini hitro razvedelo in leta 2009 so se na domačiji Lužar začeli ukvarjati z dopolnilno dejavnostjo. Sprva so pekli kruh in iz sestavin, pridelanih v bližnji okolici, pripravljali jušne rezance. Nato so začeli peči še piškotke in orehove štrukeljce. Povpraševanja po domačih dobrotah je bilo vse več, zato danes v lični pekarski delavnici, katere častno mesto zavzema krušna peč, poleg Majde domače dobrote pripravljajo tudi mož Peter in sin Gašper z dekletom Hano, seveda pa se jim – ko ji, študentki v Mariboru, čas dopušča – pridruži tudi hčerka Katja.

Za 4-6 oseb:

Testo:

0,5 kg moke

0,25 l mleka

1 jajce

pol žlice sladkorja

3 dag masla

2 dag kvasa

sol

Nadev:

0,25 kg mletih orehov

10 dag sladkorja

1 dl vročega mleka

cimet

klinčki

Vse testavine za testo ugnetemo v gladko zmes in pustimo, da vzhaja.

Medtem pripravimo nadev, in sicer orehe poparimo z mlekom ter dodamo sladkor in začimbe. Dobro zmešamo.

Ko testo vzhaja, ga razvaljamo na pomokani površini (še najbolje, da to storimo na rahlo pomokanem prtu), premažemo z nadevom in zvijemo v poljubno debele štruklje (podobno kot potico), ki jih nato razrežemo na štrukeljčke.

Zložimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih premažemo z mlekom. Pustimo, da še enkrat vzhajajo.

Pečemo v pečici na 170 stopinj Celzija približno 20 minut.

Štrukeljčki so najboljši, ko so še mlačni. Koliko jih bomo spekli, je odvisno od tega, kako velike prigrizke bomo pripravili. Sommelier Boris Gašparin k orehovim štrukeljčkom priporoča sladki šipon. 

Deli s prijatelji