SLOVENSKA HIŠA

Ljubljanski priklon podeželju

Objavljeno 30. julij 2015 15.45 | Posodobljeno 30. julij 2015 15.45 | Piše: Katja Cah

V središču mesta lahko poslušamo slovensko glasbo ter uživamo v okusih avtohtone domače jedače in pijače.

Na ljubljanskem Cankarjevem nabrežju je svoja vrata pred kratkim odprla Slovenska hiša, v kateri se družita podeželska tradicija in svetovljanska urbanost. V središču mesta lahko poslušamo slovensko glasbo ter uživamo v okusih avtohtone domače jedače in pijače. Prijazno osebje nove edinstvene kulinarične točke z geografsko zaščitenimi dobrotami nam je zaupalo nekaj receptov.

Geografska dila

  • kraški pršut
  • prleška tünka
  • kraški zašinek
  • kraška panceta
  • zgornjesavinjski želodec
  • prekmurska šunka
  • tolminski sir
  • orehi
  • suho sadje


Vse postrežemo na deski.
Zraven ponudimo domači kruh – koruzni, ajdov, pirin ali beli. 

Kranjska klobasa v sendvičuimage

  • kranjska klobasa
  • ajdov kruh
  • kislo zelje
  • gorenjska zaseka
  • suhi prekmurski ocvirki
  • gorčica s kočevskim medom
  • mikrozelenjava z okusom redkve ali tanko narezana rdeča redkev


Klobaso skuhamo in narežemo na čim tanjše kolobarje.
Pred tem kislo zelje speremo s hladno vodo in prepražimo z gorenjsko zaseko, ki vsebuje še koščke mesa.
Dodamo suhe prekmurske ocvirke.
Narežemo dve čim tanjši rezini ajdovega kruha.
Prvo obložimo s praženim zeljem v debelini centimetra in polovico narezane kranjske klobase.
Prelijemo z mešanico medu in gorčice ter dodamo še mikrozelenjavo z okusom redkve ali na tanko narezano rdečo redkev.
Prekrijemo z drugo tanko rezino ajdovega kruha.

imageSlovenski mojito

  • metino žganje
  • sveži limonov sok
  • domači rozinov sirup
  • sveži listi mete
  • radenska


Limonov sok in rozinov sirup zmešamo s svežo meto.
Dodamo žganje in vse skupaj zalijemo z radensko.
Postrežemo z ledom v kozarcu za vlaganje ter s slamico, ki gre skozi luknjo na pokrovčku. 

Deli s prijatelji