Na ljubljanskem Cankarjevem nabrežju je svoja vrata pred kratkim odprla Slovenska hiša, v kateri se družita podeželska tradicija in svetovljanska urbanost. V središču mesta lahko poslušamo slovensko glasbo ter uživamo v okusih avtohtone domače jedače in pijače. Prijazno osebje nove edinstvene kulinarične točke z geografsko zaščitenimi dobrotami nam je zaupalo nekaj receptov.
Geografska dila
- kraški pršut
- prleška tünka
- kraški zašinek
- kraška panceta
- zgornjesavinjski želodec
- prekmurska šunka
- tolminski sir
- orehi
- suho sadje
Vse postrežemo na deski.
Zraven ponudimo domači kruh – koruzni, ajdov, pirin ali beli.
Kranjska klobasa v sendviču
- kranjska klobasa
- ajdov kruh
- kislo zelje
- gorenjska zaseka
- suhi prekmurski ocvirki
- gorčica s kočevskim medom
- mikrozelenjava z okusom redkve ali tanko narezana rdeča redkev
Klobaso skuhamo in narežemo na čim tanjše kolobarje.
Pred tem kislo zelje speremo s hladno vodo in prepražimo z gorenjsko zaseko, ki vsebuje še koščke mesa.
Dodamo suhe prekmurske ocvirke.
Narežemo dve čim tanjši rezini ajdovega kruha.
Prvo obložimo s praženim zeljem v debelini centimetra in polovico narezane kranjske klobase.
Prelijemo z mešanico medu in gorčice ter dodamo še mikrozelenjavo z okusom redkve ali na tanko narezano rdečo redkev.
Prekrijemo z drugo tanko rezino ajdovega kruha.
Slovenski mojito
- metino žganje
- sveži limonov sok
- domači rozinov sirup
- sveži listi mete
- radenska
Limonov sok in rozinov sirup zmešamo s svežo meto.
Dodamo žganje in vse skupaj zalijemo z radensko.
Postrežemo z ledom v kozarcu za vlaganje ter s slamico, ki gre skozi luknjo na pokrovčku.