Pripravimo, preden začnemo: metlico, manjši tortni model.
Sestavine
Za biskvit:
- 2 žlici chia semen
- 190 g bele moke
- 90 g mandljev
- 25 g škroba
- žlička pecilnega
- pol žličke sode bikarbone
- 250 ml rastlinskega mleka
- žlička kisa
- 225 g sladkorja
- 80 ml stopljene kokosove maščobe
Za preliv:
- 4 limone
- 4 žlice javorjevega sirupa
- 2 žlici sladkorja
- vanilja v prahu
Kako se lotimo?
1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Mandlje v kavnem mlinčku fino zmeljemo. V večji skledi zmešamo chia semena, moko, mlete mandlje, škrob, pecilni prašek in sodo bikarbono.
2. V drugi posodi zmešamo mleko, kis, sladkor in stopljeno kokosovo maščobo. Z metlico dobro premešamo, da se sladkor raztopi. Prilijemo k moki, hitro zmešamo in vlijemo v pripravljen namaščen model.
3. Pečemo dvajset minut. Medtem narežemo dve limoni na kolobarčke. Iz drugih dveh limon stisnemo sok, zmešamo z javorjevim sirupom, sladkorjem in vaniljo v prahu.
4. Kolobarčke razporedimo po vrhu biskvita, premažemo s polovico limonovega preliva in pečemo še pol ure oziroma dokler torta ne dobi lepe barve. Ali je res pečena, lahko preverimo tudi z nožem. Še vročo prelijemo s preostankom preliva in jo pustimo pol ure v modelu. Ponudimo lahko toplo, okusna je tudi ohlajena.
* Sadne torte imajo za podlago biskvit in ne krhkega testa kot sadne pite. Biskvitu so lahko dodani različni oreščki, obložimo pa ga s svežim sadjem. V primerjavi s klasičnimi čokoladnimi tortami so sadne bistveno manj sladke, bolj sta poudarjeni svežina in kislost sadja. Sadna torta naj bo tudi bolj sočna, zato jo na koncu premažemo s sadnim prelivom, ki bo navlažil biskvit. Taka torta je idealna v vročem poletju, ko lahko v družbi ledenega čaja nadomešča celo kosilo. |