NEKAJ SLADKEGA

Lešnikova torta

Objavljeno 22. september 2013 15.00 | Posodobljeno 22. september 2013 15.00 | Piše: Beba Splichal
Ključne besede: lešnikova torta

Pripravimo, preden začnemo: model za torto premera 20 cm, ročni mešalnik.

Foto: Hana Splichal

Sestavine

  • 3 jajca
  • 200 g sladkorja
  • 120 g masla
  • 40 g temne čokolade
  • 150 g moke
  • žlička pecilnega praška
  • 120 g mletih lešnikov
  • celi lešniki za posip
  • sladka smetana po želji 

Kako se lotimo?

1. Pečico segrejemo na 170 stopinj. V večji skledi penasto umešamo jajca, sladkor in štiri žlice tople vode.

2. V manjši ognjevarni posodi nad soparo stopimo čokolado in maslo in mešamo, da se začne rahlo svetiti.

3. Stopljeno čokolado počasi primešamo jajčni mešanici. Posebej zmešamo moko, pecilni prašek in mlete lešnike in jih dodamo masi.

4. Tortni model namastimo. Maso nalijemo v model in po vrhu gladko poravnamo. Nekaj lešnikov pustimo celih, druge prerežemo na polovico. Potresemo jih po vrhu torte. Pečemo 80 minut. Po želji ponudimo s smetano.

* Torta, kot jo poznamo danes, je v modelu pečena biskvitna mešanica. Njena zgodovina sega v antične čase. Prve so začeli peči kmalu po odkritju moke in so bile precej drugačne od teh, ki jih poznamo danes. Podobnejše so bile kruhu, le da so bile sladke, z dodatkom medu, suhega sadja ali oreščkov. Najstarejši zapisani recept za sodobno torto je iz leta 1696. Dobila je ime po mestu Linz v severni Avstriji. Prva, linška torta, je bila premazana z rdečo marmelado in okrašena z mrežastim vzorcem. Izraz torta se je v kulinariki uveljavil za različne sladice, praviloma pečene v okroglem modelu. 

 

Deli s prijatelji