RECEPT

Lešnikov biskvit s sadjem

Objavljeno 04. marec 2015 14.00 | Posodobljeno 04. marec 2015 14.00 | Piše: Beba Splichal

Cimet je morda najbolj pogosta začimba v sladkih jedeh.

Navajeni smo ga družiti z jabolki, prav tako pa je zanimiv v kombinaciji z drugim sadjem, na primer višnjami ali ribezom. Najboljši in pravzaprav edini pravi je cejlonski cimet, bližnji sorodnik pa je kassia oziroma kitajski cimet, ki ima močnejši in bolj pekoč okus. Kakovost cimetove palčke lahko prepoznamo po več tankih slojih. Ker je pridelovanje zelo počasno, saj si mora drevo med lupljenjem opomoči, si kmetovalci pomagajo z veliko pesticidi, zato je pomembno, da zberemo ekološko pridelanega. 

Pripravimo, preden začnemo:

višji pekač dimenzije 35 x 25, namaščen s kokosovo maščobo.

Sestavine


  • 250 g bele moke
  • 70 g polnozrnate moke
  • žlička sode bikarbone
  • žlička pecilnega praška
  • ščep soli
  • pol žličke vanilje v prahu
  • pol žličke mletega cimeta
  • ščep kurkume
  • 80 g lešnikov
  • 250 ml sojinega mleka
  • 150 g sladkorja
  • 100 g kokosove maščobe
  • eko limona
  • Približno 200 g zamrznjenega ribeza 
ali višenj 

Kako se lotimo?

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. V večji skledi dobro zmešamo obe vrsti moke, sodo bikarbono, pecilni prašek, sol, vaniljo, cimet, kurkumo in mlete lešnike.

2. V kozici na nizki temperaturi razpustimo kokosovo maščobo. V posebni skledi z metlico vmešamo sojino mleko, sladkor in stopljeno maščobo.

3. Prilijemo k suhim sestavinam in mešamo tako dolgo, da dobimo gladko testo. Vlijemo ga v pripravljen pekač in posujemo s sadjem. Masa naj bo lepo prekrita, pazimo pa, da ne bo ribeza preveč, saj bo drugače pecivo premokro. Pečemo 45 minut. Pustimo, da se skoraj popolnoma ohladi v pekaču, preden ga narežemo na kocke. Ponudimo posutega s sladkorjem v prahu.

Deli s prijatelji