Malina
Malina je občutljiv poletni sadež, s katerim je treba nežno ravnati. V hladilniku zdrži le kakšen dan, saj ne le oveni, ampak začne tudi hitro plesneti. Sezona traja vse poletje, od junija do septembra. V zdravi kuhinji so zelo dobrodošle, saj vsebujejo precej vitaminov, zanimiv je predvsem B7, ki je pomemben pri gradnji kože, las in nohtov, zato so maline sadje za lepoto. So tudi vir kalcija, kalija, fosforja in bakra. S kuhanjem izgubijo večino svoje arome, zato jemo sveže in jih uporabimo za presne sladice in napitke. Ker imajo precej pešk, jih pretlačimo. Nekateri menijo, da cedilo ne bi smelo biti kovinsko. Po okusu se ujema z limono in smetano. Klasična sladica, ki poudari izjemen okus malin, je panakota z malinovo omako, med napitki pa staromodni malinovec.
Melona
Melone kupujemo predvsem poleti, čeprav so dostopne vse leto kot na primer banane. V naših krajih dozorijo le v toplem podnebju ali na ugodni sončni legi. Zelo pomembno je, da izberemo zrelo, saj ima le takšna sladek aromatičen okus in mehko, sočno sredico. Ravno prav zrela sladko diši, najbolj na nasprotni strani od peclja. Manjše lahko le prerežemo, izlijemo semena in pojemo z žlico. Zanimiva in zdravilna kombinacija k temu sadju je ingver v prahu.
Vsebuje namreč encime, ki preprečujejo strjevanje krvi, z ingverjem pa je ta učinek še močnejši. Kot drugo oranžno sadje in zelenjava (marelice, korenček) tudi melona vsebuje vitamine B-kompleksa.
Borovnice
Borovnice imajo kratko sezono, zato se jim v kuhinji posvetimo takrat, ko dozorijo. Če imamo srečo, da jih naberemo res veliko, jih lahko tudi zamrznemo, saj lepo ohranijo okus, izgubijo le srebrnkast sijaj. Poletje naj ne mine, ne da bi vsaj enkrat poskusili sveže. Z dragocenim gozdnim sadežem dopolnimo sadne solate, okrasimo sladoled, obarvamo gost jogurtov napitek ali pa jih preprosto pozobljemo. Otroci imajo radi, če jih speremo na cedilu, nato pa povaljamo v kristalnem sladkorju. B
Malinov sladoled (za 4 osebe)
Potrebujemo 20 dag malin, sok ene limone, dve žlici tekočega medu, žlico ali dve sladkorja, kozarec sladke smetane.
Maline zmešamo v navadnem mešalniku, nato pretlačimo skozi gosto cedilo. Sladkor raztopimo v dveh žlicah tople vode, dodamo med, limonov sok in pretlačene maline. Smetano stepamo le toliko, da se speni in rahlo zgosti (ostane tekoča). Primešamo ji sladke maline. Prelijemo v nizko, stekleno posodo s pokrovom in postavimo v zamrzovalnik. Na začetku zamrzovanja (prve 3 ure) sladoled vsakih 30 minut premešamo. Preden ga ponudimo, ga pustimo nekaj minut na sobni temperaturi, nato pa gladko razmešamo z lopatko, ki jo pritiskamo ob stene posode. S sladoledno žlico nalagamo kepice sladoleda v močno ohlajene kozarce (iz hladilnika). Ohlajen smuti (za 3 kozarce)
Potrebujemo manjšo, domačo melono, 4 kivije in rezino (osminko) lubenice.
Pripravimo 3 plastične posodice, primerne za zamrzovanje. Kivi olupimo in narežemo. Melono izdolbemo z žličko. Lubenico očistimo vseh črnih pešk in narežemo na kocke. Sadje ločeno zamrznemo. Zmrznjeno sadje prav tako ločeno zmešamo. Začnemo s kivijem, nadaljujemo z melono in zaključimo z lubenico. Vsako vrsto ledenega soka sproti nalijemo v kozarce, da nastanejo plasti. Postrežemo takoj, z žličkami na dolgih ročajih.
Ledene borovnice
kozarec (2 dl) borovnic
3 banane
2 dl kokosove kreme (gosto kokosovo mleko)
tekoče sladilo (na primer agavin sirup)
Banane narežemo na kolute in zamrznemo skupaj z borovnicami. Zamrznjeno zmešamo s kokosovim mlekom. V mešalnik prilivamo le toliko mleka, da lahko strojček melje. Nekaj borovnic pustimo celih. Naložimo v posodice, posipamo s celimi borovnicami in takoj ponudimo.
Malinov sladoled (za štiri osebe)
Potrebujemo 20 dag malin, sok ene limone, dve žlici tekočega medu, žlico ali dve sladkorja, kozarec sladke smetane.
Maline zmešamo v navadnem mešalniku, nato pretlačimo skozi gosto cedilo. Sladkor raztopimo v dveh žlicah tople vode, dodamo med, limonov sok in pretlačene maline. Smetano stepamo le toliko, da se speni in rahlo zgosti (ostane tekoča). Primešamo ji sladke maline. Prelijemo v nizko, stekleno posodo s pokrovom in postavimo v zamrzovalnik. Na začetku zamrzovanja (prve 3 ure) sladoled vsakih 30 minut premešamo. Preden ga ponudimo, ga pustimo nekaj minut na sobni temperaturi, nato pa gladko razmešamo z lopatko, ki jo pritiskamo ob stene posode. S sladoledno žlico nalagamo kepice sladoleda v močno ohlajene kozarce (iz hladilnika).