HLADNO

Ledeni poljub za brbončice

Objavljeno 17. julij 2012 14.10 | Posodobljeno 17. julij 2012 14.12 | Piše: Katja Cah

Brez užitkov je življenje prazno. Pocrkljajmo se s hladnimi sladicami.

Sorbet z ananasom in limeto.

Pobrskajmo po hladilniku in zagotovo bomo našli katero od sestavin za pripravo edinstvenega posladka. V pomoč so nam lahko tudi naslednje ideje.

Sorbet z ananasom in limeto

  • 225 g drobnega kristalnega sladkorja
  • 600 ml vode
  • nastrgana lupinica in sok 2 limet
  • 1 majhen ananas, olupljen in narezan na kocke
     
  • V loncu rahlo segrejemo sladkor in vodo. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi.
  • Zavremo in rahlo kuhamo 10 minut.
  • Primešamo lupinice limet in polovico soka. Vzamemo s štedilnika in ohladimo.
  • V kuhinjskem aparatu ali pa s paličnim mešalnikom piriramo ananasovo meso.
  •  Primešamo ohlajen sirup in preostali sok limete.
  • Sorbet zlijemo v primerno posodo in jo postavimo v zamrzovalnik ter počakamo, dokler ne začne zamrzovati in se ob robu ne začnejo pojavljati kristali.
  • Zvrnemo ga v skledo in z vilicami temeljito premešamo. Spet ga damo v posodo za zamrzovanje in čez noč postavimo v zamrzovalnik.
  • Ponudimo v kepicah in dodamo piškote.

(Vir: Sladice, založba Učila)

Sivkin sladoled

  • 1 žlica sivkinih cvetov
  • 200 g sladkorja
  • 2,5 dl mleka
  • 8 rumenjakov
  • 2,5 dl sladke smetane

    image
     
  • Sivkine cvetove počasi kuhamo v mleku približno 15 minut.
  • Odstavimo z ognja, precedimo in dodamo sladkor ter mešamo toliko časa, da se raztopi.
  • Pustimo, da se ohladi.
  • Rumenjake in stepeno smetano mešamo ter dodamo ohlajeno mleko.
  • Dobljeno maso nalijemo v strojček za sladoled.

(Vir: Zeliščna kuharija, založba Kmečki glas)

Kokakola s sladoledom

  • 1 l kokakole
  • 4 kepice vaniljevega sladoleda
  • 4 kepice kavnega ali lešnikovega sladoleda
  • V visoke kozarce spustimo po eno kepico vaniljevega in kepico lešnikovega sladoleda.
  • Prelijemo s kokakolo. Zaporedje je pomembno, saj se tako naredi plast goste pene.
  • Dodamo žličke za limonado in slamice. Sladico naredimo, tik preden jo ponudimo.

(Vir: 101 zelenjavni jedilnik, založba Modrijan) 

Deli s prijatelji