Pobrskajmo po hladilniku in zagotovo bomo našli katero od sestavin za pripravo edinstvenega posladka. V pomoč so nam lahko tudi naslednje ideje.
Sorbet z ananasom in limeto
- 225 g drobnega kristalnega sladkorja
- 600 ml vode
- nastrgana lupinica in sok 2 limet
- 1 majhen ananas, olupljen in narezan na kocke
- V loncu rahlo segrejemo sladkor in vodo. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi.
- Zavremo in rahlo kuhamo 10 minut.
- Primešamo lupinice limet in polovico soka. Vzamemo s štedilnika in ohladimo.
- V kuhinjskem aparatu ali pa s paličnim mešalnikom piriramo ananasovo meso.
- Primešamo ohlajen sirup in preostali sok limete.
- Sorbet zlijemo v primerno posodo in jo postavimo v zamrzovalnik ter počakamo, dokler ne začne zamrzovati in se ob robu ne začnejo pojavljati kristali.
- Zvrnemo ga v skledo in z vilicami temeljito premešamo. Spet ga damo v posodo za zamrzovanje in čez noč postavimo v zamrzovalnik.
- Ponudimo v kepicah in dodamo piškote.
(Vir: Sladice, založba Učila)
Sivkin sladoled
- 1 žlica sivkinih cvetov
- 200 g sladkorja
- 2,5 dl mleka
- 8 rumenjakov
- 2,5 dl sladke smetane
- Sivkine cvetove počasi kuhamo v mleku približno 15 minut.
- Odstavimo z ognja, precedimo in dodamo sladkor ter mešamo toliko časa, da se raztopi.
- Pustimo, da se ohladi.
- Rumenjake in stepeno smetano mešamo ter dodamo ohlajeno mleko.
- Dobljeno maso nalijemo v strojček za sladoled.
(Vir: Zeliščna kuharija, založba Kmečki glas)
Kokakola s sladoledom
- 1 l kokakole
- 4 kepice vaniljevega sladoleda
- 4 kepice kavnega ali lešnikovega sladoleda
- V visoke kozarce spustimo po eno kepico vaniljevega in kepico lešnikovega sladoleda.
- Prelijemo s kokakolo. Zaporedje je pomembno, saj se tako naredi plast goste pene.
- Dodamo žličke za limonado in slamice. Sladico naredimo, tik preden jo ponudimo.
(Vir: 101 zelenjavni jedilnik, založba Modrijan)