Sestavine
• 20 listov testa za lazanjo
• 800 g mešanega mletega mesa
• 500 g paradižnika v koščkih oz. pelatov
• 30 g drobno naribanega korenja
• 3 olupljene čebule
• 3 stroki česna
• 3 žlice nasekljanega peteršilja
• 2 žlici nasekljane bazilike
• 3,5 dl belega vina
• 6 dl jušne osnove
• 7 žlic olivnega olja
• parmezan
• sol in poper
Bešamel
• 3 dl mleka Zelene Doline
• 3 dl sladke smetane Zelene Doline
• maslo Zelene Doline
• 6 žlic moke
• sol
Priprava
Na zmernem ognju popražimo nasekljano čebulo in česen. Dodamo mleto meso in mešamo. Meso prelijemo z vinom. Nato dodamo peteršilj in baziliko, pražimo približno 5 minut in dodamo paradižnik s koncentratom. Dodamo jušno osnovo, sol in poper ter na zmernem ognju kuhamo približno 30 minut.
Medtem v manjši posodici raztopimo maslo in postopoma vmešavamo moko. Dolivamo smetano in mleko, dodamo sol ter neprekinjeno mešamo, da bešamel povre. Bešamel pripravljamo na zmernem ognju.
Pekač premažemo z maslom, dno prekrijemo z lističi testa za lazanje, ki jih lahko predhodno skuhamo. Nato dodajamo plasti: bešamel, meso, lističi. Postopek poljubno ponavljamo. Ko zaključimo, zgornjo plast prekrijemo s parmezanom. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Lazanja se peče 30 minut. Vzamemo iz pečice, pustimo stati 5 minut in postrežemo.