PRESNO

Lačno Karolino Kurkovo Tereza prepričala s kodrolistnim ohrovtom

Objavljeno 27. avgust 2014 12.15 | Posodobljeno 27. avgust 2014 12.15 | Piše: Da. M.

Tereza Poljanič v Los Angelesu spoznava nove oblike presnega ustvarjanja.

Tereza pravi, da je Karolina k njim prišla zelo lačna.

Ljubiteljica presne prehrane, ki svoje ideje deli na blogu Teresamisu, Tereza Poljanič se trenutno mudi v Los Angelesu, kjer se na akademiji priznanega kuharja Matthewa Kenneya uči novih receptov in spoznava, da je presna hrana lahko del visoke kulinarike in predstavljena v najlepši in prestižni obliki. Med učenjem novih receptov jih je obiskala tudi slavna manekenka Karolina Kurkova.

O srečanju s Karolino in predvsem o novih izkušnjah smo spregovorili s Terezo.

S kakšnim namenom si odšla v Los Angeles?

V Santa Monico sem odšla z namenom, da se naučim presnega ustvarjanja. Čeprav že dolgo delam po principu zdravega in presnega kuhanja, je akademija Matthew Kenney popolnoma nekaj drugega. Tukaj se osredotočajo na popolno predstavitev in strežbo presnih jedi, ki so polne okusa in užitka.

Katero novopridobljeno znanje te je do zdaj najbolj navdušilo?

Zagotovo ustvarjanje prefinjenih krožnikov, ki so v skladu s filozofijo prestižnih restavracij, vendar s to razliko, da mi postrežemo stoodstotno presno in ekološko.

image
Matthew Kenney in Karolina Kurkova. Foto: Teresamisu.com

Videli smo, da je vaš tečaj obiskala tudi Karolina Kurkova. Kako si doživela srečanje z njo?

Sprva niti nisem vedela, kdo je, večina od nas ni (smo zelo mednarodni razred). Ko pa nam jo je Matthew Kenney predstavil kot eno izmed angelov Victoria's Secret, smo povezali točke. Bila je zelo preprosta in zelo lačna! Pokusila je vse naše jedi. Pri meni sta jo najbolj navdušila tapenade s kodrolistnim ohrovtom in sladki presni sir s figami.

Smo Slovenci počasnejši pri usvajanju presnega načina prehranjevanja v primerjavi z Američani?

V primerjavi z L. A. smo zagotovo počasnejši. Tukaj imaš sto in eno presno restavracijo, smuti bare, in kar me najbolj navdušuje, vse sestavine so vedno ekološke. V Sloveniji moramo malo preurediti naše t. i. smuti bare. V čem je smisel sadnega ali zelenjavnega soka, če je poln italijanskih pesticidov?

Razmišljaš, da bi za vedno ostala v Los Angelesu in se tam ukvarjala s prehrano?

Ne vidim se v L. A.-ju, tukaj ni nič glamuroznega razen lepih avtomobilov, plaž in vrtoglavih cen. Znanje bi najraje prenesla v Slovenijo in upam, da bom s tem tudi pomagala mnogim pri spremembi dnevnega jedilnika. Želim tudi povečati ponudbo in dostopnost zdravih in ekoloških jedi.

Kakšni so tvoji cilji glede presne prehrane, boš znanje razširila tudi kam dlje od bloga?

Zagotovo je v načrtu nekaj več od bloga. Z mlado ekipo Blueroom imamo v mislih kar nekaj projektov v tej smeri, a naj podrobnosti raje ostanejo skrivnost.

Si predstavljaš, da bi se sama prehranjevala zgolj presno?

Ne, stoodstotna presna dieta mi ne ustreza. Mislim, da mora biti zdrava prehrana enostavna in nikoli zapletena, vendar vedno polna sestavin, ki so bile ustvarjene ekološko in lokalno. Nisem stroga veganka ali vegetarijanka, a večinoma se poslužujem vegetarijanskega menija z občasno ribo. Močno verjamem, da je zmernost ključ do uspeha. Ko jem in ustvarjam, želim, da je hrana videti lepo, a ne samo po okusu. Želim, da nahrani mojo dušo in telo.

Deli s prijatelji