VELIKONOČNI OKUSI

Kvasu je treba dati čas

Objavljeno 26. marec 2015 14.00 | Posodobljeno 26. marec 2015 14.00 | Piše: Špela Ankele

Kvašeno testo se lepo ujame s sadjem, skuto, oreščki, lahko ga pripravimo kot slano ali sladko jed, pečeno ali kuhano. Možnosti je veliko, omejitev je le naša domišljija.

Potičko lahko zavijemo tudi takole.

»Kvasa se ni treba bati, saj je peka kvašenih izdelkov precej manj zahtevna, kot se zdi na prvi pogled. Nekdaj je veljalo, da je bilo treba s kvasnimi nastavki preveriti svežost kvasa, a v sodobnih časih tega ni več treba početi. Priporočam, da kvas, tako svežega kot suhega, pred uporabo raztopimo v mleku oziroma vodi, saj se lepše vmeša v testo,« uvodne misli naniza Mirjam Kavčič. Po izobrazbi je magistrica ekonomskih znanosti, ki se je v zadnjih desetih letih vodenja logaškega podjetja Bonopan (ki je sicer hčerinska družba skupine Lesaffre, pod okriljem katere nastaja tudi kvas uveljavljene znamke Fala) zaljubila v fala slončka in kvašeno testo. Ta ljubezen jo je pripeljala do odkrivanja malih in velikih skrivnosti kvašenega testa.

»Predvsem je treba kvasu dati dovolj časa in pustiti, da opravi svojo nalogo. Testo mora torej vzhajati, a tudi ustvariti edinstvene arome. Morda se bodo tistim, ki se priprave izdelkov lotijo prvič, minute vzhajanja vlekle kot ure, toda hitro postaneš tako izurjen, da čas, ki ga testo potrebuje za vzhajanje, porabiš za kaj drugega, koristnega,« pravi Mirjam Kavčič, ki pri pripravi izdelkov iz kvašenega testa v domači kuhinji prisega na sodobnega kuhinjskega robota.

To soboto bodo Slovenskim novicam priloženi velikonočni Okusi, kjer boste našli najboljše recepte za tradicionalne praznične jedi, njihove moderne različice in nasvete, kako izdelati lepe pirhe. 

Ko beseda nanese na sestavine, sogovornica poudari, da je sol tista, ki izboljša okus in pripomore k lepši strukturi in stabilnosti, zato jo v kvašenem testu težko nadomestimo. Če želimo kakovost kruha izboljšati, mu dodamo maščobe – bučno, oljčno ali katero drugo olje –, saj bo tako testo bolj gladko in prožno. Sladke vrste so seveda bogatejše: vodo nadomestimo z mlekom, dodamo smetano in jajca, olje pa zamenjamo z maslom. Namesto kisle smetane lahko uporabimo jogurt, takšno pecivo bo rahlo, a manj kalorično.

In kaj je najpomembnejše pri pripravi kruha in podobnih dobrot, ob katerih iz kuhinje zadiši še lepše kot iz najboljše pekarne na svetu? »Nekateri pravijo, da je najlepši občutek, ko kruh spečeš sam in ga postaviš na mizo pred družino in prijatelje. Ko v nestrpnosti ne moreš počakati, da bi se dovolj ohladil, preden ga razrežeš. Spet drugi poudarjajo, da pri pripravi domačega kruha točno veš, katere sestavine si uporabil, kar je ključno za tiste, ki imajo določene zdravstvene težave. Meni so bolj kot vse našteto dragoceni trenutki druženja, saj peka poveže vso družino. Otroci ob njej namreč neizmerno uživajo. Ko so majhni, komaj čakajo, da potisnejo prstek v mehko gmoto vzhajanega testa, ko so večji, jim oči kar zažarijo, ko smejo sami seči po valjarju ali pregnesti svoj kruhek,« se ob misli na naraščaj in skupne trenutke, preživete v kuhinji, toplo nasmehne Mirjam Kavčič.

Ko jo vprašamo o najljubših receptih, se ne more odločiti zgolj za enega. »Kvašeno testo se lepo ujame s sadjem, skuto, oreščki, lahko ga pripravimo kot slano ali sladko jed, pečeno ali kuhano. Možnosti je veliko, omejitev je le naša domišljija,« lepote ustvarjanja v kuhinji opiše sogovornica.

Čokoladna korenčkova potica

Testo

  • 1/2 kocke kvasa fala za sladko
  • testo
  • 2 dl mleka
  • 55 dag moke
  • 10 dag kisle smetane
  • 10 dag čokolade v prahu
  • 4 dag sladkorja
  • 2 dag masla
  • 1 jajce
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici ruma
  • 2 žlici olja
  • 1,5 žličke soli
  • bio pomarančna lupinica

Nadev

Poleg recepta za čokoladno korenčkovo potico je Mirjam Kavčič za velikonočne Okuse delila še recept za vratovino v pirinem testu in orehovo potico. Ne pozabite torej v soboto v vašo najbližjo trafiko po Slovenske novice, ki jim bom priložena praznična priloga.
  • 25 dag kokosa
  • 50 dag korenja
  • 20 dag maskarponeja
  • 1 jajce
  • 20 dag sladkorja
  • 1,5 dl naravnega pomarančnega soka
  • 2 žlici ruma
  • 5 dag sladkorja
  • 1 jajce za premaz

Kvas fala raztopimo v mlačnem mleku. V posodo odmerimo sol, presejano moko, dodamo jajce, rumenjaka, sladkor, kislo smetano in raztopljeni kvas ter zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodajamo še na lističe narezano maslo in čokolado v prahu. Ko je testo dobro premešano, ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev: korenje razrežemo na velike kose, ga skuhamo, precedimo, zmešamo s paličnim mešalnikom in ohladimo. Kokosovo moko natresemo v vročo ponev in jo na ognju mešamo toliko časa, da malenkost porumeni. V drugi ponvi segrevamo sladkor, da karamelizira, prilijemo pomarančni sok, rum, hitro mešamo, da se karamela poveže s tekočino, in z njo prelijemo kokosovo moko ter dobro premešamo. Nadevu dodamo pomarančno lupinico in korenček, ko se ohladi, še maskarpone in jajce.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo 5 minut, da se spočije. Nato ga razvaljamo na pravokotnik, namažemo z nadevom, zvijemo tesno v zvitek in postavimo v pekač. Potico premažemo s stepenim jajcem, jo z iglo globoko prebodemo na več krajih in jo damo na toplo za 15 minut vzhajat, nato pekač prestavimo v vročo pečico. Pečemo 50 minut pri 180 stopinjah Celzija. 

Deli s prijatelji