OKUS TEDNA

Kupljen: renski rizling, suho, 2012

Objavljeno 19. avgust 2016 18.00 | Posodobljeno 19. avgust 2016 18.00 | Piše: Š. A.

Izjemna Jelena Tramšek (Gostilna Tramšek, žerovinci) je namesto francoske pripravila po sebi imenovano solato.

Bledo zlato rumene barve z zelenkastimi odtenki. Nos je nežen, eleganten, saden in cveten, saj se v mislih izriše pester preplet jabolk, citrusov, ananasa in belega cvetja. Foto: Špela Ankele.

Na Jeruzalemsko-Svetinjskih goricah se vinska tradicija vleče že stoletja, začetki družinskega vinogradniškega posestva Kupljen pa segajo v leto 1836. Velik korak na področju vinarstva je naredil legendarni Jože Kupljen (1948–2015), ki je žlahtno kapljico začel stekleničiti in steklenice etiketirati že pred štirimi desetletji, daljnega 1976.

Danes nasledniki vizionarskega vinarja negujejo 18 hektarjev vinogradov. Prisegajo na naravno nego vinogradov, strokovno ročno trgatev, nežno predelavo grozdja in edinstveni postopek vinifikacije. Eden od stebrov hiše je renski rizling, ki mu po besedah Lidije Kupljen »mineralna tla, sadnost in dolgožive kisline dajejo karakter pravih svetovnih rencev«. Popolno zrelo grozdje zanj ročno oberejo na samo eni legi, imenovani Cerovec. Zatem ga 12 ur macerirajo v zaprtih posodah z nadzorom temperature. Sledi nežno prešanje in alkoholna fermentacija v jeklenih posodah brez dodanih kvasovk. V steklenice ga pretočijo eno leto po trgatvi.

Vina z nalepko Kupljen se lahko pohvalijo z mnogo nagradami in medaljami. Njihovi renski rizlingi redno osvajajo mednarodna odličja, saj so jim pripeli srebrno (2010) in bronasto (2011) medaljo Decanter, s srebrom so se leta 2012 vrnili z AWC Vienna in še kaj bi se našlo v vitrini tega vina, ki ga Kupljenovi priporočajo k ribam, perutnini in različnim azijskim kuhinjam.

Na vina s posestva Kupljen prisegajo številni gostinci. Tako na rujno kapljico naletimo nedaleč od njihove vinske kleti, kjer v kraju Žerovinci pri Ivanjkovcih že več kot tri desetletja deluje majhna, a izjemna Gostilna Tramšek. Tam buteljke s posebnim spoštovanjem in eleganco, ki jo premorejo le redki predstavniki strežnega osebja, odpira natakar Zvonko Ševa.

Tistega večera je renski rizling prinesel k predjedi. »Če imajo lahko Francozi svojo solato, imamo mi tramškovo solato. Ta je narejena iz piščančjega mesa, dodamo ji rdečo peso in hren,« je zgovorni natakar pojasnil o mojstrovini Jelene Tramšek, lastnice in hkrati edine kuharice v gostilni, ki premore zgolj osem miz. Mi pa lahko dodamo, da kulinarike Jelene Tramšek niso opazili samo domači, ampak je v oči padla tudi tujim ocenjevalcem hrane. Eden od njih, Alexander Lobrano, je Gostilno Tramšek lani jeseni uvrstil med najboljše v tem delu Slovenije in navdušen zapisal: »Tu sem jedel enega najboljših obrokov. Jelena in njen natakar Zvonko sta me na pot pospremila z domačim likerjem, še pred tem pa sem jima moral obljubiti, da se k njima še vrnem.«

 

Deli s prijatelji