OKUS TEDNA

Kupljen: penina rose luka gourmet 2008

Objavljeno 27. avgust 2012 20.40 | Posodobljeno 27. avgust 2012 20.42 | Piše: Jože Splichal

K penini rose iz modrega pinota so v ljubljanskem Vitezu ponudili morski miks hladnih predjedi.

Modri pinot je poleg chardonnayja seveda najbolj klasična sorta za penine; Samo Kupljen ima iz te sorte fantastično penino red star of Jerusalem, ki jo podnaslavlja pinot noir tradition brut: suha, narejena po klasični metodi, specifična in ne za vsak okus. Za Luko Lesarja, ki ima v Ljubljani znano restavracijo Vitez, sicer pa tudi blagovno znamko za gastronomijo, okus in življenjski stil luka gourmet, pa je ta vinska klet naredila posebno polnitev roseja iz modrega pinota. Letnik 2008 je suh in ima 14 odstotkov alkohola; lahko ga pijemo kot aperitiv v vročih poletnih večerih, vsekakor pa gre tudi k široki paleti ribjih jedi od hladnih predjedi do glavnih krožnikov.

Pri Vitezu so se torej k hišni penini odločili za miks morskih hladnih predjedi. Ponudili so hobotnico v solati, škarpeno s karijem ter namaz iz polenovke, zraven pa dodali še zelene oljke, limeto in šopek svežih poletnih solat in zelišč.

Deli s prijatelji