KUHAJMO SAMI

Kuhinja za začetnike: žepki z marmelado

Objavljeno 17. januar 2014 14.00 | Posodobljeno 17. januar 2014 14.00 | Piše: Mo. S.

V preizkusu brez jajc se skriva presenečenje: sladka marmelada.

Sestavine.

Le kdo ne mara sladke marmelade, skrite v prisrčnem žepku, ki se vam kar stopi v ustih? Ta teden v kuhinji za začetnike zato pripravljamo žepke z marmelado, in čeprav se zdi, da je priprava zahtevna, to še zdaleč ne drži. Še najbolj moramo biti pozorni na to, da žepke dobro stisnemo, saj bo sicer marmelada pokukala iz njih.

Sestavine:

  • 350 gramov moke
  • 250 gramov margarine
  • ščepec soli
  • 2 žlici sladkorja
  • lonček kisle smetane (180 gramov)
  • vaniljev sladkor

Za posipavanje potrebujemo še sladkor v prahu.

Vseh šest sestavin z rokami umešamo in zgnetemo v kompaktno ter homogeno testo. Če se nam lepi na roke, dodamo še nekaj moke. imageDobro pomokamo tudi delovno površino, na kateri testo enakomerno razvaljamo na debelino nekaj milimetrov, a največ pol centimetra. Če se testo med valjanjem oprijema podlage ali orodja, brez skrbi uporabimo še nekaj moke.

Ko je testo razvaljano, uporabimo kozarec z ostrim robom, s katerim izrežemo poljubno velike kroge. Seveda lahko uporabite tudi modelček.

V vsak krog položimo pol žličke ali žličko marmelade (boljše je, če je trdnejša kot tekoča, da ne bo takoj ušla s testa), krog prepognemo na polovico, nato pa rob polkroga dobro pritisnemo skupaj – najprej nežneje s prsti, zatem še z vilicami, da naredimo značilni vzorec. Pri tem bodite zelo pozorni na to, da boste testo res dobro zalepili, saj se med pečenjem tudi trdna marmelada razleze. Če bo rob dobro zaprt, bo ostala v žepku.

Žepke pri 180 stopinjah Celzija pečemo od 15 do 20 minut. Ne bodite presenečeni, če bodo ostali skorajda beli. Nič ni narobe, to je samo zaradi odsotnosti jajc.

Na koncu žepke še povaljamo v sladkorju v prahu in – uživamo v sladki dobroti.

Deli s prijatelji