KUHAJMO SAMI

Kuhinja za začetnike: velikonočni rogljički

Objavljeno 19. april 2014 12.10 | Posodobljeno 19. april 2014 12.12 | Piše: Mo. S.

Tokratna sladka dobrota bo kot nalašč za otroke.

Velikonočni rogljički.

Prazniki, ki prihajajo, brez tradicionalne slovenske potice niso pravi, če pa želite tokrat nekaj veselja pripraviti tudi otrokom (poleg barvanja jajčk, seveda), priporočamo izdelavo ljubkih rogljičkov z nadevom, ki je podoben tistemu v orehovi potici. Dobili boste tako imenovano potico v malem v obliki prikupnih rogljičkov, ki pa niso namenjeni le otrokom, ampak tudi tistim malo starejšim.

Sestavine za testo (za 32 rogljičkov):

  • 1/2 kilograma mokeimage
  • 3 decilitre mleka
  • 1 zavitek kvasa (42 gramov)
  • 1 jajce
  • 1 deciliter olja
  • 1/2 pecilnega praška
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščepec soli
  • 1 žlica sladkorja

Sestavine za nadev:

  • 100 gramov mletih orehov
  • 1 deciliter sladke smetane
  • 40 gramov čokolade v prahu
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 žlica medu
  • ščepec cimeta
  • malo ruma

Testo pripravimo tako, da mleko segrejemo, v posodo damo polovico moke, ji dodamo zdrobljeni kvas, sladkor in toplo mleko ter z leseno lopatko dobro premešamo. Počakamo, da testo vzide (približno 15 minut), nato pa mu dodamo olje, jajce, vaniljev sladkor in preostalo polovico moke s pecilnim praškom. Spet dobro premešamo, najprej z lopatko, nato pa zgnetemo še z rokami, da dobimo gladko testo, ki naj vzhaja še kakšnih 20 minut.

Medtem lahko pripravimo nadev, in sicer v posodo stresemo vse sestavine (smetana naj bo topla) in jih z žlico dobro premešamo. 

Vzhajano testo razdelimo na štiri dele, te pa ponovno zgnetemo v krog približno pravilne oblike. Vsak posamezni krog nato razvaljamo, ga razrežemo na osem enakih delov, na vsak kos položimo malce nadeva in naredimo rogljič. Začnemo pri širšem koncu, kamor s prsti najprej dobro »zapremo« nadev, da med peko ne bo uhajal, nato pa rogljič zvijemo. Konica rogljiča naj bo spodaj, sicer se utegne zgoditi, da se bo med peko razpustil.

Narejene rogljičke polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, jih pustimo nekaj časa počivati, nato pa jih premažemo s stepenim jajcem in jih pečemo pri temperaturi 190 stopinj Celzija od 20 do 30 minut oziroma tako dolgo, dokler ne dobijo lepe zlato-rjave barve.

Deli s prijatelji