KUHAJMO SAMI

Kuhinja za začetnike: tiramisu

Objavljeno 04. januar 2014 13.30 | Posodobljeno 04. januar 2014 13.30 | Piše: Mo. S.

Hitro, preprosto in brez pečenja: naj očara kremasti tiramisu.

Za okras še nekaj čokolade in tiramisu je končan.

Sladici, ki sicer prihaja iz Italije, se ne boste mogli upreti. Mehki piškoti z dodatkom kave, penasta krema in stepena sladka smetana so prava kombinacija za sladico, ki vas ne bo pustila ravnodušnih. Pa še peči ali kuhati je ni treba, saj sestavine preprosto zložite eno vrh druge, nato pa vse skupaj postavite v hladilnik in počakate nekaj ur. Tokrat v kuhinji za začetnike pripravljamo tiramisu, pri čemer smo šli po bližnjici, saj smo uporabili instantno kremo, za tiste, ki bližnjic ne marate, pa smo dodali še recept za kremo iz sira maskarpone.

Sestavine:image

  •  3 decilitre kuhane kave
  •  2 žlici ruma
  •  piškoti za tiramisu (otroški piškoti)
  •  dve vrečici kreme za tiramisu
  •  6 decilitrov mleka
  •  ½ litra sladke smetane za stepanje
  •  čokolada za dekoracijo

Skuhamo kavo in počakamo, da se naredi usedlina. Kavo brez usedline prelijemo v drugo posodo in ji dodamo rum. Mi smo dodali še malo cimeta – za praznično aromo. V kavo namakamo piškote in jih tesno skupaj polagamo v posodo (pekač, plastična ali keramična posoda …) z visokim robom.

Ko je dno posode prekrito s piškoti, se lotimo kreme. Če delamo kremo iz vrečke (za eno bomo odšteli nekaj več kot 1,3 evra), za njo potrebujemo le še mleko. Z električnim mešalnikom jo stepamo, dokler ne dobi želene gostote.

Če želimo čisto svojo kremo …

Za njo potrebujemo sir maskarpone (250 gramov), dve jajci in nekaj sladkorja (100 gramov). Rumenjaka in beljaka stepamo ločeno, nato pa rumenjakoma dodamo maskarpone in sladkor. Na koncu dodamo že stepene beljake. Zmes naj bo kremasta in ne preveč tekoča.

Kremo namažemo po piškotih, nato pa lahko sladico že zaključimo – in sicer tako, da po vrhu namažemo še stepeno smetano (mi smo jo nabrizgali ob pomoči vrečice za dekoriranje), za konec pa naribamo še čokolado za kuhanje (mi smo uporabili črno in belo).

Po navadi v tiramisu sicer vključimo dve plasti piškotov (po prvi plasti kreme ponovimo postopek s piškoti in kremo). Če jih za dve plasti nimate dovolj, pa ne bo prav nič narobe, če boste naredili samo eno. Tako bo vaš tiramisu prav poseben in vaši preizkuševalci se ga bodo še dolgo spominjali ...

Deli s prijatelji