Po receptu pekovskega mojstra Francija Planinca tokrat pripravljamo sonček, ki v družbi zagotovo pritegne poglede, seveda pa s svojo mehkobo in prijetnim okusom prija tudi brbončicam. Zanj je treba nekaj več spretnosti, a z upoštevanjem recepta skorajda ne moremo zgrešiti.
Sestavine:
- 500 gramov moke
- 20 gramov kvasa
- 3 do 3,5 decilitra vode ali mleka
- 30 gramov sladkorja
- 2 jajci
- 10 gramov soli
- pol decilitra olja
- 100 gramov masla ali margarine
- 1 rumenjak za premaz
- sezam ali mak za posip
Iz vode, sladkorja, kvasa in polovice vode naredimo kratek kvasni nastavek tako, da vse našteto z leseno lopatko zmešamo. Ko nastavek za enkrat naraste, dodamo jajci, sol, olje in preostalo moko ter zamešamo zelo mehko testo, ki naj počiva toliko časa, da ponovno naraste.
Vzhajano testo z lopatko razdelimo na štiri enake dele (mi smo ga razdelili le na tri), ki jih oblikujemo v hlebčke, ti pa naj pet minut počivajo. Hlebčke razvaljamo na debelino pol centimetra. Na tri razvaljane hlebčke položimo tanke rezine masla ali margarine ter jih zložimo enega vrh drugega – na vrhu pa naj bo hlebček brez masla, ki pokriva vse preostale maslene hlebčke.
Hlebček razvaljamo na debelino dva centimetra ali malce več. Rob celotnega kroga odrežemo, ga razdelimo na sedem delov in iz njih oblikujemo rolice. Te položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Preostalo testo razrežemo na osem enakih delov, jih zvijemo kot rogljičke, te pa po sredini razrežemo na dva enaka dela. Polovice rogljičkov predstavljajo sončne žarke – tako jih tudi razporedimo okoli rolic.
Sonček namažemo z rumenjakom, posujemo s sezamom ali z makom ter pustimo, da vzhaja še 10 minut. Prvih 10 minut ga pečemo pri temperaturi 200 stopinj Celzija, preostalih 20 minut pa pri 180–190.
Postrežemo lahko še toplega.