Ste pri peki slaščic že kdaj uporabljali mineralno vodo? Če ne, jo boste zdaj. Testo naredi rahlejše, zato je primerno tudi za peko slastnih palačink, tokrat pa smo z njeno pomočjo naredili sočno skutno pito, ki ji lahko v nadevu dodate tudi sadje, če želite. Sestavine izberite po svojem okusu in tako boste vedno spekli nekaj novega.
Sestavine:
- 3 jajca
- 180 gramov sladkorja
- 280 gramov moke
- 1 pecilni prašek
- 2 decilitra mineralne vode
- 1 deciliter olja
Sestavine za nadev:
- 200 gramov skute (ali več)
- 180 gramov navadnega jogurta
Najprej pripravimo testo, ki je zaradi mineralne vode še posebej krhko in tako spominja na tisto za pito: umešamo jajca in sladkor, postopoma dodajamo mineralno vodo in olje, na koncu pa v testo rahlo umešamo še moko, ki smo ji prej dodali pecilni prašek.
Polovico testa vlijemo v namaščen srednje velik pekač in približno 20 minut pečemo v pečici, ki smo jo ogreli na 180 stopinj Celzija. Med peko pripravimo preprost nadev, in sicer skupaj zmešamo skuto ter jogurt. Če želite, da je pita sočnejša, dodajte več skute, razmislite pa lahko tudi o kisli smetani, ki jo lahko dodate namesto jogurta.
Ko je prva plast biskvita pečena, nanjo namažemo nadev, po vrhu pa zlijemo še preostalo maso za biskvit. Vse skupaj pečemo še približno pol ure. Ko je pita pečena, počakamo, da se ohladi, nato pa jo narežemo na kocke in posujemo s sladkorjem v prahu.