KUHAJMO SAMI

Kuhinja za začetnike: saherjeve rezine

Objavljeno 28. marec 2014 15.10 | Posodobljeno 28. marec 2014 15.12 | Piše: Mo. S.

Namesto saherjeve torte, ki zahteva nekaj več dela, naredite pecivo s prepoznavnim okusom.

Čokolado, maslo in mleko segrevamo nad vodno paro in mešamo, dokler ne nastane gladka zmes.

Saherjeva torta je ena od najpriljubljenejših čokoladnih tort, kar ni nenavadno, saj so jo na Dunaju prvič naredili že v 19. stoletju (ustvaril jo je Franz Sacher leta 1832), njen prepoznavni okus pa so ohranili vse do danes. Predstavljamo vam pecivo, ki po okusu spominja na saherjevo torto in vsebuje tudi ključne sestavine za to neponovljivo slaščico, vendar je precej poenostavljeno. Pripravili ga boste hitro, brbončice pa vam bodo hvaležne.

Sestavine za biskvit:image

  • 4 jajca
  • 6 žlic sladkorja
  • 6 žlic moke
  • 100 gramov masla
  • 100 gramov čokolade
  • žlica mleka
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1/2 pecilnega praška

Sestavine za glazuro:

  • 200 gramov marelične marmelade
  • 100 gramov čokolade
  • 2 žlici olja

Najprej pripravimo stopljeno čokoladno mešanico, ki jo bomo vmešali v biskvit. Čokolado za kuhanje, maslo in mleko segrevamo nad vodno paro, dokler se ne stopi, in dobro premešamo, da nastane gladka masa.

Medtem ko čakamo, da se nekoliko ohladi (če boste k jajcem vlili vročo čokolado, bodo jajca zakrknila), pripravimo maso za biskvit. Jajca, sladkor in vaniljev sladkor dobro premešamo, nato pa postopoma dodajamo še moko s pecilnim praškom in na koncu še stopljeno čokolado z maslom in mlekom. Maso vlijemo v dobro namaščen in pomokan srednje velik pekač, pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in pečemo približno 20 minut.

Med peko pripravimo glazuro. V lončku nad vodno paro segrevamo marmelado (tako bo postala redkejša in jo boste lažje namazali po biskvitu), v drugem lončku pa stopimo čokolado, ki smo ji dodali olje.

Ko je biskvit pečen, naj se malce ohladi. Če želite, da bo sočnejši, ga lahko navlažite z mešanico vode in ruma, sicer pa to ni potrebno. Po vrhu biskvita namažemo marmelado, nato pa še čokoladno glazuro. Počakamo, da se vse skupaj ohladi in strdi, narežemo na rezine in ponudimo. Uspeh je zagotovljen.

Deli s prijatelji