Rižev narastek lahko pripravimo z različnimi dodatki, najpogosteje s sadjem ali čokolado. Mi smo izbrali jabolka, ki poskrbijo za svežo in sočno sladico, ki jo lahko jemo toplo ali hladno. Najprej v mleku skuhamo riž, nato pa lahko z zgolj nekaj dodatnimi sestavinami poskrbimo za navdušenje jedcev.
Sestavine:
- 250 gramov riža
- 1 liter mleka
- ščepec soli
- 50 gramov masla
- 2 jajci
- 2 žlici sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
Sestavine za nadev iz jabolk:
- 3 srednje velika jabolka
- sok in naribana lupinica polovice limone
- 2 žlici sladkorja
- malo cimeta
Za pripravo riževega narastka najprej zavremo mleko, ga solimo in v njem skuhamo riž. Upoštevajte čas, ki je zapisan na embalaži. Med kuhanjem riža pripravimo jabolčni nadev. Jabolka olupimo, odstranimo pečke in naribamo, jim dodamo naribano lupino limone in sok, sladkor ter nekaj cimeta za aromo. Jabolčni nadev dobro premešamo, da se vse sestavine med seboj prepojijo.
Ko je riž kuhan, ga ohladimo vsaj toliko, da jajca, ko jih bomo dodali, ne bodo zakrknila. Ločimo rumenjaka in beljaka, nato pa v posodi dobro zmešamo rumenjaka, zmehčano maslo in dve žlici sladkorja. Zmes dodamo napol ohlajenemu rižu in dobro premešamo. Iz beljakov naredimo čvrst sneg in mu dodamo vaniljev sladkor, nato pa ga rahlo umešamo v zmes riža, masla in jajc.
Na dno dobro namaščenega pekača damo plast riža, po vrhu potresemo jabolčni nadev in zaključimo s še eno plastjo riža. Narastek pečemo še približno pol ure v pečici, ki smo jo ogreli na 190 stopinj Celzija.
Sladico lahko potresemo s sladkorjem v prahu.
Preberite še preostale recepte iz naše kuhinje za začetnike.