KUHAJMO SAMI

Kuhinja za začetnike: rižev narastek s čokolado

Objavljeno 13. februar 2015 14.00 | Posodobljeno 13. februar 2015 14.00 | Piše: Mo. S.

Klasično sladico popestrite s čokolado, nastalo bo nekaj čisto novega.

Klasični rižev narastek lahko popestrimo s čokolado in ljubitelji čokolade se novi sladici preprosto ne bodo mogli upreti. Priprava ni zahtevna, je pa zaradi dveh postopkov (kuhanja in nato še peke) nekoliko dolgotrajnejša. A v zimskih dneh imamo pogosto več časa tudi za delo v kuhinji, zato vam časa za pripravo te sladice ne bo žal.

Sestavine:image

  • 250 gramov riža
  • 1 liter mleka
  • ščepec soli
  • 2 rebri čokolade za kuhanje
  • 50 gramov masla
  • 2 jajci
  • 100 gramov sladkorja
  • naribana lupinica polovice limone
  • malo ruma

Najprej skuhamo mlečni riž: liter mleka pristavimo na ogenj, mu dodamo sol in počakamo, da zavre. Riž medtem operemo pod tekočo vodo, v mleku pa ga kuhamo približno 20 minut. Med kuhanjem ga večkrat premešamo, nato pa ga odstavimo. Čokolado za kuhanje narežemo na koščke, te pa umešamo v še topel riž, da se čokolada stopi. Riž nato ohladimo.

Med ohlajanjem pripravimo mešanico za narastek. Ločimo rumenjaka in beljaka, rumenjakom dodamo sladkor in maslo, nato pa med mešanjem še rum in lupinico limone. Beljaka stepemo v trd sneg. Ohlajeni riž nato previdno umešamo v mešanico rumenjakov, masla in sladkorja, na koncu pa previdno dodamo še stepeni sneg iz beljakov. 

Pekač namastimo in ga potresemo s krušnimi drobtinami ali moko ter narastek pečemo približno 45 minut v pečici, ki smo jo ogreli na 180 stopinj Celzija. 

Postrežemo še toplega, seveda pa je dober tudi hladen. Lahko ga posujemo tudi s sladkorjem v prahu.

Preberite še preostale recepte iz naše kuhinje za začetnike.

Deli s prijatelji