KUHAJMO SAMI

Kuhinja za začetnike: razpokani kolač

Objavljeno 31. januar 2014 14.00 | Posodobljeno 31. januar 2014 14.00 | Piše: Mo. S.

Takšen kolač je vedno dobrodošel, saj je priprava hitra in preprosta.

Razpokani kolač.

Okrogli kolači niso le dobri, ampak tudi prijetni na oko, če okroglega pekača ni pri roki, pa bo seveda dober tudi kvadra(ta)st. Naš razpokani kolač je grobi približek angleškega, a še zdaleč ne vsebuje vseh začimb in kandiranega sadja, temveč le rozine in orehe, ker nam je med peko razpokal, pa smo ga poimenovali razpokani kolač. 

Sestavine

  • 90 gramov maslaimage
  • 140 gramov sladkorja
  • 3 jajca
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 pecilni prašek
  • 4 decilitre mleka
  • 2 žlici ruma
  • 300 gramov moke
  • dve pesti rozin
  • dve pesti orehov

Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake penasto zmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, dodamo zmehčano maslo, rum in mleko, nato pa še moko, pomešano s pecilnim praškom. Beljake zmešamo v trd sneg, ki ga ob pomoči lopatice nežno umešamo v testo.

Pekač dobro namastimo in pomokamo, nato pa vanj vlijemo tretjino pripravljene mešanice. Po vrhu posujemo pest rozin in pest orehov in postopek ponovimo. Na koncu, ko nam ostane še tretjina testa, ga enakomerno razporedimo po vrhu.

Kolač 35 minut pečemo na pečici, ogreti na približno 190 stopinj Celzija. Ko je pečen, ga še nekaj časa pustimo v pekaču, nato pa ga položimo na krožnik, pladenj ali kakšen drug podstavek ter ga posujemo s sladkorjem v prahu.

Deli s prijatelji