KUHAJMO SAMI

Kuhinja za začetnike: palačinke z nadevom iz skute in medu

Objavljeno 15. marec 2014 13.00 | Posodobljeno 15. marec 2014 13.00 | Piše: Mo. S.

Z dodatkom skute in medu bodo rahle palačinke še okusnejše.

Gostoto mase pripravimo po želji.

Palačinke so ena od priljubljenih jedi, ki jih skoraj vsak pripravlja sam, in ravno zato zanje obstaja ogromno receptov, ki pa so si vendarle podobni, saj s kombinacijo jajc, mleka, moke in enega od neštetih mogočih nadevov skoraj ne moremo zgrešiti. Da bodo palačinke še rahlejše, masi dodamo en deciliter vode z mehurčki, nadeve pa pripravljamo po okusu.

Sestavine za palačinke:

  • 3 jajca
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • ½ litra mleka
  • 8 žlic moke
  • 1 deciliter mineralne vode z mehurčki

Sestavine za nadev:image

  • 5 žlic skute
  • 3 žlice medu
  • 1 žlica kisle smetane
  • 2 žlici ruma
  • 2 žlici rozin

Pripravimo maso za palačinke, in sicer jo zmešamo z električnim mešalnikom. Najprej so na vrsti jajca s sladkorjem, nato pa postopoma dodajamo še preostale sestavine. Moko umešamo na koncu, saj lahko tako nadzorujemo gostoto mase, ki naj bo gladka in tekoča. Če želite tanjše palačinke, pripravite redkejšo, če bi radi debelejše, pa naredite gostejšo maso.

Masa naj pred peko nekaj časa počiva, medtem pa lahko pripravimo nadev, s katerim bomo palačinke namazali. Rozine namočimo v rumu, medtem pa z žlico zmešamo skuto, kislo smetano in med. Na koncu dodamo še rozine z aromo ruma (preostalega ruma ne potrebujemo).

Na vrsti je peka palačink. Da bo šlo hitreje, pripravimo dve ponvi, vanju kanemo nekaj olja in ju dobro segrejemo. Maso v ponev dajemo ob pomoči zajemalke, pazimo pa, da jo bomo razporedili po celotni ponvi, da bodo palačinke okrogle. Ko se spodnja stran zlato-rjavo zapeče, palačinko ob pomoči lopatke obrnemo in jo popečemo še po drugi strani. V ponev pred vsako novo palačinko dodamo kapljico olja, da se masa ne prilepi na ponev.

Ko so vse palačinke pečene, jim dodamo nadev, jih zvijemo, prepognemo ali kako drugače zložimo ter ponudimo. Vaši preizkuševalci bodo navdušeni.

Deli s prijatelji