KUHAJMO SAMI

Kuhinja za začetnike: orehovi rogljički

Objavljeno 29. november 2013 13.55 | Posodobljeno 29. november 2013 13.57 | Piše: Mo. S.

Hrustljavi rogljički z okusom orehov in dodatkom čokolade.

Iz vseh sestavin smo umešali testo.

Če morda mislite, da je priprava sladkih rogljičkov zapletena ali (pre)zahtevna, se motite, saj smo pripravili izredno preprost recept s sestavinami, ki jih najdemo skorajda v vsaki kuhinji. Tudi oblikovanje rogljičkov ne zahteva posebnega truda, zato se po navodilih naše kuhinje za začetnike le lotite dela in nad izdelkom boste navdušeni.

Sestavine:image

  • 2 rumenjaka
  • 100 gramov sladkorja
  • 200 gramov masla
  • 300 gramov moke
  • 2 veliki žlici kisle smetane
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 vaniljev sladkor
  • 100 gramov mletih orehov

Iz vseh sestavin umešamo testo, in sicer se ga najprej lotimo z žlico, nato pa ga zgnetemo še z rokami, saj mora biti kompaktno, homogeno in gladko. Za pol ure ga postavimo v hladilnik, nato pa iz njega oblikujemo rogljičke. Od testa odtrgamo delček, ga posvaljkamo v obliko dolgega svinčnika premera približno en centimeter, nato pa svaljek s plastično lopatko narežemo na poljubno dolge kose. Če želite večje rogljičke, naj bodo kosi daljši in debelejši. Posamezne kose zatem samo upognemo do želene oblike –  in rogljički so tu. Če se vam med svaljkanjem testo lepi na roke ali delovno površino, ga posujte z malo moke.

Namig: namesto orehov lahko uporabite čokolado v prahu ali kokosovo moko.

Rogljičke položimo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, nato pa jih pri temperaturi 180 stopinj Celzija pečemo približno 15 minut. Medtem ko je prvi pekač v pečici, lahko s surovimi rogljički napolnimo že drugega.

Sladkor v prahu ali čokoladna glazura

Ko se rogljički ohladijo, jih lahko povaljamo v sladkorju v prahu ali pa jih okrasimo s čokoladno glazuro, ki jo naredimo tako, da 75 gramov čokolade za kuhanje in 2 žlici masla segrejemo nad paro, da zmes postane tekoča. Rogljičke lahko v čokolado namakamo, lahko pa jih ob pomoči majhne žlice le okrasimo – po želji.

Beljaka, ki sta ostala, lahko prihranimo oziroma uporabimo za kakšno drugo jed: mi smo iz njiju naredili španske vetrce z limono, a o tem raje naslednjič ...

Preberite še preostale recepte iz zvezka Kuhinja za začetnike.

Deli s prijatelji