Preproste orehove piškote lahko obogati s prelivom iz čokolade ali pa jih povaljamo po sladkorju v prahu. Domišljiji pustite prosto pot: namesto palčk lahko oblikujete tudi rogljičke ali piškote oblikujete z modelčki.
Sestavine:
- 2 jajci
- 150 gramov sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 250 gramov margarine
- 100 gramov mletih orehov
- 1 pecilni prašek
- 450 gramov moke
Z električnim mešalnikom dobro zmešamo jajci s sladkorjem in z vaniljevim sladkorjem. Margarino zmehčamo, a je ne stopimo. Dodamo jo mešanici jajc in sladkorja, nato pa dodamo še mlete orehe. Postopoma dodajamo še moko, ki smo ji dodali pecilni prašek. Ko z mešalnikom več ne gre, maso gnetemo z rokami, dokler ne postane gladka in homogena. Če je treba, dodamo še malo moke.
Masa naj nekaj časa počiva v hladilniku, nato pa iz nje naredimo svaljke in narežemo palčke. Namesto palčk lahko naredimo tudi rogljičke ali pa piškote oblikujemo z modelčki.
Palčke polagamo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in jih približno 10 minut pečemo v pečici, ki smo jo ogreli na 180 stopinj Celzija.
Pečene palčke polagamo na papirnato brisačo ali časopisni papir, ki vpije odvečno maščobo, in počakamo, da se ohladijo. Medtem lahko pripravimo čokoladni preliv: v skodelici raztopimo žlico margarine in ji dodamo dve rebri čokolade za kuhanje. Mešamo, dokler se čokolada ne stopi, nato pa konce palčk pomakamo v preliv. Mi smo to storili samo s polovico vseh palčk, preostale pa smo povaljali po sladkorju v prahu.
Palčke hranimo v dobro zaprti posodi za piškote.