KUHAJMO SAMI

Kuhinja za začetnike: orehove palčke

Objavljeno 06. marec 2015 14.40 | Posodobljeno 06. marec 2015 14.42 | Piše: Mo. S.

Namesto palčk lahko naredimo tudi rogljičke ali pa piškote oblikujemo z modelčki.

Preproste orehove piškote lahko obogati s prelivom iz čokolade ali pa jih povaljamo po sladkorju v prahu. Domišljiji pustite prosto pot: namesto palčk lahko oblikujete tudi rogljičke ali piškote oblikujete z modelčki.

Sestavine:image

  • 2 jajci
  • 150 gramov sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 250 gramov margarine
  • 100 gramov mletih orehov
  • 1 pecilni prašek
  • 450 gramov moke

Z električnim mešalnikom dobro zmešamo jajci s sladkorjem in z vaniljevim sladkorjem. Margarino zmehčamo, a je ne stopimo. Dodamo jo mešanici jajc in sladkorja, nato pa dodamo še mlete orehe. Postopoma dodajamo še moko, ki smo ji dodali pecilni prašek. Ko z mešalnikom več ne gre, maso gnetemo z rokami, dokler ne postane gladka in homogena. Če je treba, dodamo še malo moke.

Masa naj nekaj časa počiva v hladilniku, nato pa iz nje naredimo svaljke in narežemo palčke. Namesto palčk lahko naredimo tudi rogljičke ali pa piškote oblikujemo z modelčki.

Palčke polagamo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in jih približno 10 minut pečemo v pečici, ki smo jo ogreli na 180 stopinj Celzija.

Pečene palčke polagamo na papirnato brisačo ali časopisni papir, ki vpije odvečno maščobo, in počakamo, da se ohladijo. Medtem lahko pripravimo čokoladni preliv: v skodelici raztopimo žlico margarine in ji dodamo dve rebri čokolade za kuhanje. Mešamo, dokler se čokolada ne stopi, nato pa konce palčk pomakamo v preliv. Mi smo to storili samo s polovico vseh palčk, preostale pa smo povaljali po sladkorju v prahu.

Palčke hranimo v dobro zaprti posodi za piškote.

Deli s prijatelji