KUHAJMO SAMI

Kuhinja za začetnike: orehov kolač

Objavljeno 05. december 2014 14.30 | Posodobljeno 05. december 2014 14.30 | Piše: Mo. S.

Posladkajte se ob toplem čaju.

Orehov kolač je ravno pravšnji za prihajajoči praznični čas, ki prinaša dolge in hladne večere. Prija ob toplem čaju ali kuhanem vinu, če ga boste naredili za otroke, pa namesto ruma raje uporabite sadni sok.

Sestavine:image

  • 3 jajca
  • 50 gramov sladkorja
  • 70 gramov masla
  • 250 gramov moke
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 2 žlici ruma
  • 2 žlici kisle smetane
  • pest narezanih orehov
  • pest rozin, suhih sliv ali drugega suhega sadja

Sestavine za glazuro:

  • tri žlice sladkorja v prahu
  • malo ruma

Maslo dobro zmešamo z rumenjaki, dodamo polovico sladkorja, vaniljev sladkor, rum in sol. Mešamo, dokler zmes ne naraste, nato pa dodamo kislo smetano ter sneg iz beljakov, v katerega smo med mešanjem dodali preostalo polovico sladkorja. Zmesi postopoma dodajamo še moko s pecilnim praškom, na koncu pa še nasekljane orehe in rozine oziroma drugo suho sadje.

Testo vlijemo v pekač za kolače, ki smo ga pred tem dobro namastili in posuli z moko. Kolač pečemo od 20 do 30 minut v pečici, ki smo jo ogreli na 180 stopinj Celzija.

Med peko pripravimo glazuro: rum dobro zmešamo s sladkorjem, mešanico vlijemo v vrečko za dekoracijo in pečen kolač okrasimo. Počakamo, da se ohladi, in ponudimo.

Deli s prijatelji