KUHAJMO SAMI

Kuhinja za začetnike: kuhano vino

Objavljeno 19. december 2014 13.00 | Posodobljeno 19. december 2014 13.09 | Piše: Mo. S.

Naj bo belo ali rdeče, v hladnih večerih vam pogreje roke in telo, v dobri družbi pa še dušo.

»Gremo na kuhančka!« se v teh dneh pogosto sliši iz ust. Prazniki se bližajo, z njimi pa je tu tudi sezona priljubljenega kuhanega vina. Naj bo belo ali rdeče, v hladnih večerih vsako pogreje roke in telo, popito v dobri družbi pa še dušo. In da se ni treba vsakič, ko si ga zaželimo, odpraviti do stojnic, ga lahko hitro pripravimo tudi doma. 

Sestavine:image

  • 5 decilitrov belega ali rdečega vina
  • 2,5 decilitra vode
  • tri zvrhane žlice sladkorja
  • 2 palčki cimeta
  • 10 klinčkov
  • 1 limona
  • 1 pomaranča

V lonec zlijemo vino in vodo ter dodamo začimbe. Seveda se ni treba povsem držati navodil, dodajte jih po okusu. Limono in pomarančo narežemo na kolobarje in jih dodamo vinu, ki ga segrevamo. Nekajkrat ga dobro premešamo in ga, tik preden zavre, odstavimo z ognja.

Počakamo še nekaj minut, da se vse sestavine dobro prepojijo. Še vroče nalijemo v steklene skodelice z ročajem – seveda lahko uporabimo tudi povsem navadne skodelice – in ga postrežemo. A z njim raje ne pretiravajmo.

Za otroke pa medtem pripravimo sadni čaj z vonjem po cimetu, ki mu prav tako dodamo nekaj limone in pomaranče. 

Preberite še preostale recepte iz naše kuhinje za začetnike.

Deli s prijatelji