Jesen je pravi čas za dobrote iz jabolk, ki se priležejo tople, a tudi hladne. Jabolčna pita iz krhkega testa od vas ne bo zahtevala velikega napora niti časa, zato nikar ne oklevajte. Če nimate pekača za pito, je seveda dober tudi navaden okrogel ali pravokoten – pomembno je namreč, kaj se skriva v njem …
Sestavine za krhko testo:
- 320 gramov moke
- 250 gramov masla
- 5 žlic sladkorja
- 1 jajce
- 1 pecilni prašek
Sestavine za nadev:
- 5 velikih jabolk
- sladkor (po želji nekaj žlic)
- malo cimeta, soka limone …
Najprej pripravimo krhko testo. Zamesimo ga iz vseh sestavin in gnetemo toliko časa, da postane gladko. Če se lepi na prste ali delovno površino, dodajmo še malo moke. Ko je testo narejeno, naj nekaj časa počiva v hladilniku, medtem pa lahko pripravimo nadev.
Jabolka operemo, olupimo, izkoščičimo in naribamo. V posodi jim dodamo sladkor in malce cimeta za aromo, lahko pa uporabimo tudi limonin sok ali kakšno drugo malenkost, ki pripomore k še boljšemu okusu.
Vzamemo dve tretjini ali tri četrtine testa in ga razvaljamo na velikost, ki pokrije dno pekača. Ob robovih ga zavihamo navzgor, da nam nadev oziroma njegova tekočina ne bo ušla na plan. Po testu enakomerno razporedimo nadev, po vrhu pa dodamo še trakove, ki smo jih naredili iz preostanka testa.
Pito pečemo v pekaču, ki smo ga ogreli na 200 stopinj Celzija, in sicer približno pol ure. Dobra je topla – in hladna.