KUHAJMO SAMI

Kuhinja za začetnike: domači zavitek s slivami

Objavljeno 02. januar 2015 13.00 | Posodobljeno 02. januar 2015 13.00 | Piše: Mo. S.

Narežemo ga na kose in potresemo s sladkorjem, prijal pa bo tako topel kot hladen.

Čeprav je jesen mimo, se v zamrzovalni skrinji še vedno najdejo slive. Porabite jih lahko za okusen domači zavitek, po domače štrudelj, seveda pa lahko namesto sliv uporabite tudi priljubljena jabolka. Potrebujete zgolj osnovne sestavine in par spretnih rok, pa bodo vaši preizkuševalci naravnost navdušeni. In ne pozabite: domače je najboljše, zato kar pogumno.

Sestavine za vlečeno testo:image

  • 300 gramov moke
  • 1 jajce
  • 2 žlici olja
  • ščepec soli
  • 2 decilitra vode
  • 1 žlica sladkorja

Sestavine za nadev:

  • 500 gramov sliv
  • polovica kisle smetane
  • 200 gramov skute
  • 200 gramov domače pregrete smetane (lahko uporabite tudi kakšno drugo)
  • 1 jajce
  • 2 vaniljeva sladkorja
  • malo krušnih drobtin
  • 4 žlice sladkorja
  • cimet

Najprej pripravimo vlečeno testo. Sladkor raztopimo v vodi, nato pa vse sestavine postopoma zmešamo in dobro pregnetemo z rokami. Testo pustimo, da nekaj časa počiva, nato pa ga razvaljamo. Biti mora zelo tanko, pri čemer si lahko pomagamo tudi z oljem: testo čim bolj razvaljamo in ga namažemo z oljem, počakamo 10 minut, nato pa z rokami čim bolj razvlečemo. Prerežemo ga na dva dela.

Slive narežemo in po njih potresemo malo cimeta ter sladkorja. Za nadev zmešamo skuto, smetano, jajce, preostanek sladkorja in malo krušnih drobtin ter ga enakomerno razporedimo po testu. Po vrhu potresemo še slive, zavitka zvijemo in ju previdno položimo v pekač. Pečemo pri temperaturi 200 stopinj Celzija približno 45 minut.

Narežemo ga na kose in potresemo s sladkorjem, prijal pa bo tako topel kot hladen.

Deli s prijatelji