KUHAJMO SAMI

Kuhinja za začetnike: domači sirov burek

Objavljeno 02. maj 2014 15.00 | Posodobljeno 02. maj 2014 15.00 | Piše: Mo. S.

Najboljši je topel.

Preprosti način izdelave bureka.

Ulična hrana je vse bolj priljubljena, in čeprav burek že dolgo ni edina jed, ki jo lahko v mestu dobite tudi sredi noči, ostaja zvest spremljevalec naše kuhinje. Burek lahko pripravite tudi doma, že vnaprej pa naj povemo, da testa ni treba delati, temveč ga lahko mirne volje tudi kupite in priprava hrustljavega prigrizka bo tako še hitrejša.

Sestavine za testoimage

  • 500 gramov moke
  • 1/2 decilitra olja
  • 2 decilitra vode
  • ščepec soli
  • ščepec sladkorja

Sestavine za nadev

  • 500 gramov skute (ali sira, na primer feta)
  • 90 gramov kisle smetane (pol lončka)
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • 100 gramov masla

Če testa (listnatega) ne boste kupili, ga pripravite doma. V posodo stresemo polovico moke, ji dodamo vodo, premešamo, nato pa dodamo še drugo polovico moke, olje, sladkor in sol. Testo dobro zgnetemo, da postane gladko, in ga pustimo počivati kakšnih 15 minut.

Medtem lahko pripravimo nadev. Maslo stopimo, v posodi pa zmešamo skuto, smetano, jajce, sol in približno polovico stopljenega masla (preostalo polovico bomo porabili kasneje).

Testo razvaljamo zelo na tanko, in sicer najprej z valjarjem, nato pa ga na tanko namažemo z oljem in ga pet minut pustimo. Zatem ga dodatno razvlečemo še z rokami, kar bo šlo z oljem precej lažje kot brez.

Ko je testo dobro razvaljano in razvlečeno, na njegov rob z žlico nanesemo nadev in ga ob pomoči prta zvijemo. Ko je nadev zavit v nekaj plasti testa, ga odrežemo (to lahko vidite na zgornjih fotografijah), nato pa svaljek zvijamo in režemo poljubno velike polžke.


Burek iz listnatega testa

Če boste testo kupili, ga na dno pekača položite dve plasti, namažete z maslom, dodate nadev in postopek ponavljate do primerne višine bureka. Ob koncu peke ga le razrežete na manjše kose in ponudite.
 

Bureke položimo v namaščen pekač, jih namažemo s stopljenim maslom in pečemo pri 190 stopinjah Celzija 45 minut ali več. Nekaj minut pred koncem peke pekač vzamemo iz pečice, skoraj pečene bureke pa še enkrat premažemo z mešanico kisle smetane in preostanka stopljenega masla. Vrnemo v pečico, kjer naj se vse skupaj zapeče do konca.

Najboljši so topli ...

Deli s prijatelji