KUHAJMO SAMI

Kuhinja za začetnike: domače štruce kruha

Objavljeno 15. junij 2014 13.50 | Posodobljeno 15. junij 2014 13.51 | Piše: Mo. S.

Kruh iz domače pečice ni le odličnega okusa, ampak je nekaj posebnega že zato, ker ste ga naredili sami.

Kvasni nastavek.

Verjetno je vse več gospodinj, ki kruh vsaj občasno pečejo doma, saj pri tem ne gre le za to, da veste, kako in iz česa je nastal, ampak tudi za poseben občutek zadovoljstva. Domači kruh je namreč nekaj posebnega že zato, ker ste ga naredili sami. Če ste vajeni tistega iz pekarne ali trgovine, pa bo domača mojstrovina dobrodošla popestritev vsakodnevnega jedilnika. Namesto običajnega hlebčka lahko naredite tudi prikupne štručke, ki jih tokrat predstavljamo v naši kuhinji za začetnike.

Sestavine:

  • 1 kilogram mokeimage
  • 6 decilitrov tople vode
  • 1 zavitek kvasa (42 gramov)
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica soli
  • 1 deciliter olja

V plastično posodo damo polovico moke (500 gramov), ji dodamo žlico sladkorja, zdrobljeno kocko kvasa in toplo vodo (naj bo takšna, da vas ne speče v prst, če ga vanjo pomočite) in zmešamo z leseno lopatico. Po vrhu kvasnega nastavka posujemo malo moke in počakamo kakšnih 20 minut, da vzhaja. 

Po vrhu vzhajanega kvasnega nastavka potresemo še preostalo moko, dodamo olje in sol ter z lopatko še enkrat dobro premešamo. Zdaj je na vrsti gnetenje z rokami na delovni površini, pri čemer si pomagamo z dodatno moko, ki bo poskrbela, da se testo ne bo lepilo na roke in na podlago. Gnetemo tako, da zunanje robove hlebčka dvigamo in jih dobro potisnemo v sredino hlebčka. Ta naj se med gnetenjem vrti v krogu, saj bo le tako dobro pregneten z vseh strani.

Hlebček pustimo, da vzhaja kakšne pol ure ali več, nato pa je na vrsti oblikovanje štručk. Hlebček razdelimo na dve polovici, vsako posebej na hitro še enkrat pregnetemo in oblikujemo dve štručki, ki ju položimo v veliki pekač, obložen s papirjem za peko. Štručki naj dobro vzhajata, nato pa ju razrežemo z nožem, namažemo s stepenim jajcem ali z vodo ter 50 minut pečemo v pečici, ki smo jo ogreli na 200 stopinj Celzija.

Preberite vse recepte iz naše kuhinje za začetnike.

Deli s prijatelji