KUHAJMO SAMI

Kuhinja za začetnike: chili con carne

Objavljeno 13. december 2013 13.55 | Posodobljeno 13. december 2013 13.57 | Piše: Da. M.

Tradicionalno mehiško jed je nadvse enostavno pripraviti. Uspela bo tudi začetnikom.

Sestavin, predvsem začimb, je veliko, a priprava je enostavna.

V tokratni Kuhinji za začetnike ne bomo pekli, temveč pripravljali tradicionalno mehiško jed, ki pa se je kuharji začetniki ustrašijo zaradi dolgega spiska sestavin. V resnici je priprava je tako enostavna, da je dober rezultat neizogiben. Tudi takrat, ko si pri kateri od začimb drznete iti v svojo smer in upoštevati svoj okus.

Za chili con carne, ki bo nasitil 4 osebe, potrebujete: 
image

  • čebulo
  • 500 g mlete govedine
  • 3 stroke česna
  • čili
  • 1 čajno žličko posušenega origana
  • 2 čajni žlički mlete rdeče paprike
  • ščepec cimeta
  • 400 g narezanih pelatov iz pločevink
  • 2 paradižnika
  • lovorjev list
  • 3 žlice paradižnikove mezge
  • 400 gramov rdečega fižola iz pločevinke
  • ščepec soli in sladkorja
  • kislo smetano
  • parmezan


Priprava:

Na segretem olju na hitro popražimo mleto meso, da porjavi, in nato umaknemo posodo iz ognja. V manjši posodi segrejemo paradižnika, toliko, da ju lahko kasneje olupimo. V večji ponvi segrejemo olivno olje, na katerem prepražimo drobno nasekljano čebulo. Ko se ta razpusti, dodamo na drobno narezan česen in čili (svežega zlahka nadomesti čili v prahu, uporabite dve čajni žlički). Ko česen zadiši, dodamo mleto papriko in origano, začimbe pražimo minuto, nato dodamo prej prepraženo meso. Vse skupaj dobro zmešamo, nato dolijemo pelate in na drobno narezana in olupljena paradižnika. Vse skupaj mešamo nekaj minut, nato dodamo deciliter vode, ščepec cimeta, lovorjev list, sol, sladkor in paradižnikovo mezgo.

Na zmernem ognju kuhamo še 15 minut. Dodamo odcejen fižol in še nekaj minut kuhamo.

Preden chili con carne postrežemo, iz posode odstranimo lovorjev list. Zraven ponudimo kislo smetano, nariban parmezan in kos svežega kruha. 

Deli s prijatelji