KUHAJMO SAMI

Kuhinja za začetnike: Anin medeni kolač

Objavljeno 26. december 2014 15.00 | Posodobljeno 26. december 2014 15.00 | Piše: Mo. S.

Kolač po receptu mlade kuharice Ane Žontar Kristanc.

Le kdo ne pozna mlade kuharice Ane Žontar Kristanc, ki je osvojila zlasti ljubitelje kuharskih televizijskih oddaj? V njenem knjižnem prvencu Ana kuha smo našli preprost recept za medeni kolač, ki ga je Ana poimenovala medeni kolač z jabolki, cimetom in smetano. Priprava te sladice ne zahteva veliko časa niti truda, seveda pa ga lahko malce prilagodimo – mi smo jabolka naribali, čeprav so v tem receptu narezani, namesto treh smo jih vzeli več, prav tako smo kolač pekli v pekaču za torto in ne v skodelicah, kot to priporoča Ana.

Sestavine za nadev:image

  • 3 jabolka (ali več)
  • 2,5 žlice sladkorja
  • 3 žlice vode
  • 2 žlici medu
  • ščepec cimeta

Sestavine za kolač:

  • 3 jajca
  • 3 žlice sladkorja
  • 1,5 žlice medu
  • 7 žlic moke
  • 5 žlic olja
  • 6 žlic mleka
  • polovica vrečice pecilnega praška
  • polovica čajne žličke mletega ingverja, muškatnega oreščka in cimeta
  • malo smetane za stepanje

V globoki posodi nad ognjem karameliziramo sladkor in vodo (med segrevanjem mešamo, da se sladkor stopi in se obarva svetlo rjavo), dodamo med in cimet, premešamo, nato pa dodamo še narezana (naribana) jabolka. Premešamo, kuhamo kakšno minuto in odstavimo z ognja.

Pekač namažemo z maslom in vanj položimo papir za peko.

Beljake stepemo v sneg, rumenjake pa stepemo skupaj s sladkorjem in medom. Postopoma dodajamo olje, mleko in moko s pecilnim praškom ter začimbe. Na koncu z lopatko narahlo umešamo še sneg iz beljakov.

V pekač najprej naložimo jabolčni nadev, po vrhu pa prelijemo testo. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija in pečemo kakšnih 35 minut. Kolač zvrnemo na krožnik ali pladenj (tako da so jabolka na vrhu), ga razrežemo in postrežemo s stepeno smetano.

Deli s prijatelji