VELIKA NOČ

Kruh iz cvetličnega lončka in rdeče srce

Objavljeno 31. marec 2015 15.00 | Posodobljeno 31. marec 2015 15.00 | Piše: Špela Ankele

Spomladanska predloga za drugačen kruh je pripravil Jožef Oseli, vodja Kuharske akademije Slovenije.

Jožefa Oselija ni treba predstavljati. Gorenjca, ki je skupaj z ženo Metko pred desetletji delal v rezidenci na Brdu pri Kranju, smo sprva poznali kot osebnega strežnika Josipa Broza - Tita, v zadnjem obdobju pa postaja vse bolj znan tudi zaradi kuharske širine. Vodi Kuharsko akademijo Slovenije, ki ob sodelovanju tujih mojstrov redno pripravlja dobrodelne akcije za tiste, ki potrebujejo pomoč. Je eden tistih, ki kljub upokojitvi kar ne morejo mirovati. Ujeli smo ga med številnimi potovanji po svetu, kamor ga vabijo v vrste ocenjevalcev na kuharskih tekmovanjih. Pri pripravi pomladansko obarvanih kruhkov mu je pomagala Nataša Ülen.

Kruh v cvetličnih lončkih

Za 5 ali 6 kruhkov:

  • 500 g moke (T 400)
  • 500 g polnozrnate moke
  • 20 g soli
  • 20 g kvasa
  • 15 g sladkorja
  • 5,5 dl mlačne vode
  • 12 g suhe čebule
  • ščep timijana in rožmarina

In še:

5–6 srednje velikih glinenih lončkov (višine okoli 15 cm)

Najprej pripravimo srednje velike glinene lončke, ki jih vsaj 24 ur pred začetkom peke namočimo v jedilno olje, da se dobro prepojijo. Dobro je, če so glazirani, z namakanjem v olju pa površino približamo glaziranim. Na kratko jih zapečemo in pred uporabo znova namastimo.

Iz sestavin zamesimo gladko testo. Nato dodamo še suho čebulo, timijan in rožmarin. Oblikujemo kroglice, ki tehtajo največ 300 g. Kroglice naj vzhajajo. Ko se volumen približno dvakrat poveča, jih znova pregnetemo in položimo v namaščene lončke, na dno katerih smo položili kroglice iz papirja za peko. Testo naj vzhaja na 3/4 višine lončka. Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija. Pečemo približno 30 minut. Ohlajene kruhke ločimo od lončkov in postrežemo. Pleteno srce s sokom rdeče pese*

Testo

  • 1 kg gladke bele moke
  • 1 dl mlačnega mleka
  • 1,5 dl pesnega soka
  • 1,5 žlice sladkorja
  • 20 g kvasa
  • 3 jajca
  • sol
  • malo ruma
  • malo limonovega soka
  • 4 žlice olja

Ptički

  • 200 g moke
  • 0,75 dl vode (približno)
  • četrt beljaka

V skodelico pripravimo nekaj žlic mlačnega mleka, dodamo žličko sladkorja, kvas in malo moke. Premešamo in pustimo, da vzhaja. V posodo stresemo moko. Na sredini naredimo jamico, vanjo dodamo mlačno mleko, pesni sok, jajca, sol, rum, limonov sok, žlico sladkorja in olje. Če je treba, prilijemo še nekoliko mleka (ali soka rdeče pese). Testo naj ne bo premehko, niti pretrdo ne sme biti, saj bo treba iz njega oblikovati svaljke za pletenje srca.

Sestavine zmešamo, nato dodamo še kvasno mešanico. Zamesimo testo in ga pokrijemo s prtičem. Vzhaja naj približno eno uro (lahko tudi dlje, odvisno od toplote v kuhinji in svežine kvasa).

Oblikujemo dvakrat po pet za mezinec debelih svaljkov. Spletemo jih v kito iz petih pramenov. Polovico srca oblikujemo z eno od spletenih kit, polovico z drugo.

Testo za ptičke dobro ugnetemo in pustimo počivati vsaj eno uro. Vmes enkrat pregnetemo. Ko je testo spočito, izdelamo okraske v obliki ptičkov. Oblikujemo kakih 10 cm dolg svaljek, ga zavozlamo in oblikujemo kljun. S škarjami narežemo perje, dodamo oči (na primer koriander) in nekaj okrasnih listov, ki smo jih na tanko zvaljali, izrezljali z ostrim nožem in tako nakazali listne žile. Okraske sproti pokrivamo, da se ne izsušijo. Z beljakom jih prilepimo na spoje. Srce lahko premažemo z oljem.

Pečemo v pečici, ogreti na približno 200 stopinj Celzija, kakih 40 ali 50 minut. Pazimo, da okraski ne potemnijo.

Deli s prijatelji