PREHRANA

Krožniki košarkarjev niso ogromni, so pa hitro prazni

Objavljeno 27. september 2013 13.50 | Posodobljeno 27. september 2013 13.51 | Piše: Da. M.

Kaj so v Sloveniji jedli evropski košarkarji?

Ogljikovi hidrati so bistveni del prehrane košarkarjev.

Po evropskem prvenstvu v košarki se razkrivajo podrobnosti enega največjih športnih dogodkov pri nas, med katerimi je tudi prehrana vrhunskih in visokih športnikov. V ospredju so bili predvsem ogljikovi hidrati in beljakovine, sporočajo iz hotela Plaza, kjer so bile v drugem delu prvenstva nastanjene tuje reprezentance. »Obroke, ki so bili sestavljeni predvsem iz testenin in mesa, so popestrili tudi z nekaterimi slovenskimi kulinaričnimi dobrotami, ki so med košarkarji požele izjemen val navdušenja. Vrhunski športniki z vseh koncev Evrope so tako poskusili slovenske štruklje, divjačino, vodnikovo pogačo, prekmurske murke in mnoge druge tradicionalne dobrote izpod rok kuharskih mojstrov priznanega ljubljanskega hotela,« sporočajo.

V prostem času po tuje okuse

Sicer pa prehrana vrhunskih športnikov ni prepuščena naključjem in eksperimentiranju, tudi urnik je strog – vnos hrane je namreč na 2 do 3 ure. Atašejka španske reprezentance Helena Ajdnik nam je zaupala tudi, kam je 'njene' fante odneslo v prostem času. »Šli so v japonsko ali argentinsko restavracijo, bližnjo picerijo ali restavracijo hitre prehrane. Ta sprememba jim je zagotovo dobro dela, saj imaš po več dneh bivanja v hotelu občutek, da ima čisto vsa hrana enak okus,« pravi Ajdnikova.

In kako obilno porcijo dobijo fantje, katerih višina se giblje okoli dveh metrov? »Porcije so takšne, kot si jih naredijo ali jih dobijo od svojih partneric povsem običajni moški. Ni pretiravanja s količino. Edino, kar sem opazila, je, da obrok hitro pojedo,« nam je še povedala prostovoljka Helena.

Deli s prijatelji