PUSTNE DOBROTE

Krofi za užitek in srečo

Objavljeno 26. februar 2014 13.40 | Posodobljeno 26. februar 2014 10.58 | Piše: Katja Cah

Krofi, flancati in miške ... Vse pripravljeno doma.

V pustnih dneh moramo pojesti tudi kaj mastnega in slastnega. Menda je za srečo, zato si privoščimo vsaj pravi domači krof. V ljubljanskem hotelu Slon ročno izdelujejo to nepogrešljivo pustno sladico že vrsto let. Tradicionalno pripravo nam je zaupal šef kuhinje Jože Erjavec, mi pa smo dodali še recepta za flancate in miške. V prihodnji številki razkrijemo še nekaj mojstrovih kulinaričnih skrivnosti.

Pustni krofi

Za 20 krofov

  • kg moke
  • 9 dag kvasa
  • 1/2 l mleka
  • 7 rumenjakov
  • 6 dag sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • dcl olja
  • 1/2 dcl ruma
  • kavna žlička soli
  • 1/2 limonovega soka

Rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor stepemo. Dodamo olje in rum. Mešamo in počasi dodajamo sol, limonov sok, vzhajani kvas, mleko in moko. Ko je zmešano, razvlečemo maso in z modelčkom oblikujemo krofe. Pustimo jih vzhajati 30 minut. Vmes jih lahko obrnemo, tako da vzhajajo z obeh strani. V kozico damo za tri prste olja in krofe v ne prevroči maščobi zlato rumeno spečemo.

Krhki flancati

  • 30 dag moke
  • sol
  • 4 rumenjaki
  • žlica sladkorja v prahu
  • 1,5 dcl vina
  • žlica ruma
  • žlica kisle smetane
  • sladkor za posipanje
  • olje za cvrenje

V moko dajmo sol, rumenjake, sladkor, vino, rum in smetano. Zamesimo testo. Gnetimo ga toliko časa, da postane gladko, počiva naj pol ure. Zvaljajmo ga za nožev rob debelo, razrežimo na pravokotnike, te pa zarežimo trikrat ali štirikrat. Nastale trakove prepletimo in ocvrimo v vročem olju. Še vroče flancate potresimo s sladkorjem. 

(Vir: s. Felicita Kalinšek: Sladke pregrehe, Cankarjeva založba)

Ocvrte skutne miške

  • 20 dag moke
  • 1/2 pecilnega praška
  • ščepec soli
  • žlica sladkorja v prahu
  • nožev vrh naribane biolimonine lupine
  • 2 jajci
  • 20 dag pretlačene skute
  • 1 do 2 žlici kisle smetane
  • olje za cvrenje
  • sladkor v prahu za posipanje

Moko s pecilnim praškom presejemo v skledo. Dodamo vse sestavine in s kuhalnico dobro premešamo. Testo naj počiva pol ure. 
Žličko pomakamo v vroče olje, zajemamo testo (ne polne žličke!) in ga ocvremo. Miške (krapke) pobiramo na cedilo. Preden jih ponudimo, jih posujemo s sladkorjem v prahu.

(Vir: Recepti s. Nikoline, založba Družina) 

Deli s prijatelji