Kristina Frlic poučuje v Biotehniškem centru Naklo, tam pa vodi tudi tečaje kuhanja za odrasle. Nedavno je predstavila pisane solatne kombinacije, recepte zanje je spisala njena kolegica Tatjana Šubic. In kakšne solate so pripravili v kuharski učilnici? Waldorfska je bila prva, sledil je škampov koktajl, nato zelena solata s parmezanom in še kuhan por v solati z medom. Pisana solata je bila pripravljena s šampinjoni ali škampi, med drugim so pripravili koromačevo solato s pomarančami. Med vsemi naštetimi nam je najbolj v spominu ostala zadnja, zato jo objavljamo na tej strani.
Za 4 osebe:
Limono ožamemo. Pomaranči olupimo. Odstranimo oziroma obrežemo vso belo kožico in pomaranči narežemo na kolesca. Gomolje koromača očistimo, operemo in narežemo na lističe. Zavremo vodo in jih v kropu kuhamo le nekaj minut. Odcedimo in ohladimo. Limonov sok zmešamo z oljčnim oljem, soljo in poprom. Preliv polijemo čez ohlajen koromač, premešamo. Dodamo narezane oljke in okrasimo z rezinami pomaranče. |
Ob aromatični, sveži solati sommelierka Mira Šemić priporoča belo, sadno vino prepoznavne svežine – sauvignon, rebulo, malvazijo, rizling...