NARAVNI PRIGRIZKI

Krhlji za dolge zimske večere

Objavljeno 20. oktober 2013 21.10 | Posodobljeno 20. oktober 2013 21.12 | Piše: Jasmina Kert

Kdo ne pozna želje po prigrizku ob branju knjige ali pred televizijo? Grizli bi, ne bi pa se radi basali ... Takrat so na vrsti jabolčni krhlji.

Kdor ima srečo, da mu na vrtu raste tudi kakšna jablana ali hruška, je jeseni, ko vse hkrati dozoreva, morda v zadregi, kam z vsemi sadeži, ki zaradi različnih razlogov niso primerni za spravilo v shrambo.

Uporabimo tudi črviva

Če smo se odločili, da ne želimo strupov na domačem vrtu, in nismo uporabili nobene kemije na sadnih drevesih, potem ima določen delež sadežev v sebi tudi proteine v obliki črvičkov. Take je treba čim prej porabiti, preden nezaželeni prebivalec okupira ves sadež.

Potem so tu jabolka, ki odpadejo zaradi močnejšega vetra. Zaradi udarca, ki ga ob tem utrpijo, niso primerna za daljšo hrambo. Nekaj pa je tudi le malo nagnitih jabolk, ki so jih navrtali sršeni in objedle ose. Ti tiči očitno vedo, kaj je dobro, saj si običajno izberejo najslajše sadeže na drevesu.

Večerni prigrizek

Marsikje delajo iz takih sadežev domač kis, kar je tudi zelo dobro. Pri nas pa najraje naredimo posušene jabolčne krhlje, ki gredo v dolgih zimskih večerih dobro v promet.

Kdo ne pozna želje po prigrizku, ki se pojavi, ko dlje beremo knjigo, gledamo televizijo ali v dobri družbi igramo tarok? Grizli bi, ne bi pa se radi basali ... Takrat so na vrsti jabolčni krhlji, zdravi, dobri pa še nizkokalorični.

Nakup sušilnika se hitro obrestuje

Če ste se odločili, da boste tudi vi začeli sušiti sadje, potrebujete sušilnik. Kakovosten vas bo stal okoli 45 evrov. Pri nas smo izračunali, da smo si že prvo leto strošek več kot povrnili. Rada bi opozorila, da se med sušenjem, ki običajno traja več ur, podlaga, na kateri stoji naprava, zelo segreje, zato je raje ne puščajte na plastičnih prtih ali drugi, za močnejšo toploto občutljivi površini.

Darilo z osebno noto

Krhlje lahko narežemo na debelejše ali tanjše rezine. Ko so posušeni, so prvi mehkejši in bolj žvečljivi, drugi pa hrustajo kot čips. Debelejše lahko pozimi uporabimo tudi v kompotu.

In za konec še misel – vrečka domačih sadnih krhljev v košarici s še katero drugo dobroto je lepo darilo z osebnim pečatom. Pa še dobro je.

Deli s prijatelji