Zdravje posebno krepijo juhe, ki vsebujejo t. i. naravne antibiotike in varovalna živila, kot so česen, zelena zelenjava in kislo zelje. Recepte za krepčilne juhe smo našli v ponatisnjeni kuharici Domače jedi iz založbe Kmečki glas.
Česnova
- 1 l jušne osnove
- 2 rumenjaka
- 2 večja krompirja
- 1 por
- 1 večja glavica česna
- 1 žlica olivnega olja
- 3 žlice kisle smetane
- ščepec mlete kumine
- sol
- mleti poper
Glavico česna popečemo. Delno zmehčane stroke olupimo in jih stresemo v juho. Dodamo na kocke narezan krompir in na olju popražene kolobarje porovega stebla. Dodamo kumino, sol, poper in kuhamo 20 minut. Nato juho zmešamo z mešalnikom, vlijemo nazaj v posodo, dodamo smetano in vmešamo rumenjake.
Ohrovtova
- 70 dag ohrovta
- 60 dag korenja
- 1,5 l vode
- 1 dl kisle smetane
- 2 jabolki
- 1 čebula
- 3 žlice olivnega olja
- 2 žlici gorčice
- 1 žlica kisa
- ščepec majarona
- sol
- mleti poper
Ohrovtovim listom izrežemo trdo sredino, jih operemo in narežemo na večje koščke. Drobnejše korenje operemo in narežemo na kolesca. Čebulo drobno sesekljamo. V posodi segrejemo olivno olje, dodamo čebulo in pražimo približno pet minut. Dodamo korenje in ohrovt, nekaj minut pražimo, nato pa zalijemo z vodo. Solimo, popramo, dodamo majaron in kuhamo približno 15 minut. Jabolki olupimo in narežemo na krhlje. Krhlje pokapljamo s kisom, damo v juho in kuhamo še pet minut. V juho vmešamo še kislo smetano in gorčico.
Vipavska (jota)
- 50 dag fižola
- 50 dag krompirja
- 50 dag kislega zelja
- 15 dag slanine
- 1 čebula
- 4 do 5 dag moke
- 3 stroki česna
- 1 lovorov list
- 1 žlica paradižnikove mezge
- sol
- po želji malce prekajene svinjine
Posebej skuhamo namočen fižol, na kose zrezan krompir in kislo zelje. Slanino zrežemo na drobne kocke, jo prepražimo in zarumenimo s sesekljano čebulo. Dodamo moko, jo nekoliko popražimo in zalijemo s toliko mrzle vode, da se gladko razkuha. Z vodo vred združimo v enem loncu fižol, krompir in zelje (zato kuhamo s čim manj vode, da je ni treba odlivati), primešamo razkuhano prežganje. Odišavimo s strtim česnom, lovorovim listom in po okusu solimo, dodamo paradižnikovo mezgo. Vre naj še nekaj minut, da se moka skuha in nabrekne. Če dodamo prekajeno svinjino, jo kuhamo v zelju. Kuhano zrežemo na koščke in zamešamo v jed, prevremo in ponudimo.
Vkuhano jabolko
Eno jabolko na dan prežene zdravnika stran. Tudi če ga damo kuhati v juho. S tem bo dobila tudi prijetno sladkasto aromo.