JUHE

Krepiteljice zdravja

Objavljeno 13. november 2012 14.00 | Posodobljeno 13. november 2012 14.00 | Piše: Katja Cah

Hrana je učinkovita v obrambi pred virusi in prehladi.

Česnova juha.

Zdravje posebno krepijo juhe, ki vsebujejo t. i. naravne antibiotike in varovalna živila, kot so česen, zelena zelenjava in kislo zelje. Recepte za krepčilne juhe smo našli v ponatisnjeni kuharici Domače jedi iz založbe Kmečki glas. 

Česnova

  • 1 l jušne osnove
  • 2 rumenjaka
  • 2 večja krompirja
  • 1 por
  • 1 večja glavica česna
  • 1 žlica olivnega olja
  • 3 žlice kisle smetane
  • ščepec mlete kumine
  • sol
  • mleti poper

Glavico česna popečemo. Delno zmehčane stroke olupimo in jih stresemo v juho. Dodamo na kocke narezan krompir in na olju popražene kolobarje porovega stebla. Dodamo kumino, sol, poper in kuhamo 20 minut. Nato juho zmešamo z mešalnikom, vlijemo nazaj v posodo, dodamo smetano in vmešamo rumenjake.

Ohrovtova

  • 70 dag ohrovta
  • 60 dag korenja
  • 1,5 l vode
  • 1 dl kisle smetane
  • 2 jabolki
  • 1 čebula
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 žlici gorčice
  • 1 žlica kisa
  • ščepec majarona
  • sol
  • mleti poper

Ohrovtovim listom izrežemo trdo sredino, jih operemo in narežemo na večje koščke. Drobnejše korenje operemo in narežemo na kolesca. Čebulo drobno sesekljamo. V posodi segrejemo olivno olje, dodamo čebulo in pražimo približno pet minut. Dodamo korenje in ohrovt, nekaj minut pražimo, nato pa zalijemo z vodo. Solimo, popramo, dodamo majaron in kuhamo približno 15 minut. Jabolki olupimo in narežemo na krhlje. Krhlje pokapljamo s kisom, damo v juho in kuhamo še pet minut. V juho vmešamo še kislo smetano in gorčico.

Vipavska (jota)

  • 50 dag fižola
  • 50 dag krompirja
  • 50 dag kislega zelja
  • 15 dag slanine
  • 1 čebula
  • 4 do 5 dag moke
  • 3 stroki česna
  • 1 lovorov list
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • sol
  • po želji malce prekajene svinjine

Posebej skuhamo namočen fižol, na kose zrezan krompir in kislo zelje. Slanino zrežemo na drobne kocke, jo prepražimo in zarumenimo s sesekljano čebulo. Dodamo moko, jo nekoliko popražimo in zalijemo s toliko mrzle vode, da se gladko razkuha. Z vodo vred združimo v enem loncu fižol, krompir in zelje (zato kuhamo s čim manj vode, da je ni treba odlivati), primešamo razkuhano prežganje. Odišavimo s strtim česnom, lovorovim listom in po okusu solimo, dodamo paradižnikovo mezgo. Vre naj še nekaj minut, da se moka skuha in nabrekne. Če dodamo prekajeno svinjino, jo kuhamo v zelju. Kuhano zrežemo na koščke in zamešamo v jed, prevremo in ponudimo.

Vkuhano jabolko

Eno jabolko na dan prežene zdravnika stran. Tudi če ga damo kuhati v juho. S tem bo dobila tudi prijetno sladkasto aromo.

Deli s prijatelji