POULIČNI GRIŽLJAJI

Kranjska malica

Objavljeno 05. marec 2015 14.00 | Posodobljeno 05. marec 2015 14.00 | Piše: Anka Peljhan

Ves razvoj kulinarike in sodobnih tehnologij, eksperimentiranje pri recepturah in masovna proizvodnja niso izpodrinili osnovne kranjske klobase, ki v zadnjem času spet pridobiva ugled in priljubljenost.

Hladno in neprijazno vreme me sili k poseganju po močnejših okusih, nečem mesenem, pa tudi če gre le za malico. Seveda ne nasprotujem sadnim obrokom, predvsem na začetku dneva, a kaj ko zmaga lakota, posledično pomanjkanje energije in v paketu ne izgine misel na hrano. Le krepi se do takrat, ko telesu ne privoščim zadovoljivega grižljaja. Potem je svet lepši in vse steče kot namazano. Klobasa, ki jo je med številnimi sličnimi recepturami v 19. stoletju Katharina Prato poimenovala kot kranjsko, se je dodobra zasidrala v deželi Kranjski in bila od takrat glavna zvezda pri pripravi prazničnih jedilnikov. V času kolin so je bili deležni tudi vsakdanji obroki. Čeprav so koline še nedavno imeli za praznik, saj je obilica mesa in mesnih izdelkov, kar je v obdobju naših prednikov pomenilo obilje, polnila mize in sestradane želodce, gre danes za domala nujen obred in (vsaj za nekatere sladokusce še vedno) kulinarični praznik ob okušanju vseh stranskih izdelkov, ki se jih običajno ne da ali pa bi jih bilo škoda shraniti. Ves razvoj kulinarike in sodobnih tehnologij, eksperimentiranje pri recepturah in masovna proizvodnja niso izpodrinili osnovne kranjske klobase, ki v zadnjem času spet pridobiva ugled in priljubljenost. Z iniciativo raziskovanja lastne kulinarične dediščine in postavljanja starih slovenskih jedi na krožnike domov in gostiln kraljica klobas dobiva svoje mesto tam, kjer bi morala biti že ves čas. Žal se premnogokrat soočamo z dejstvom, da jo v tujini znajo ceniti in ponuditi na več bolj zanimivih načinov, da najdejo veliko več priložnosti ta slastni ugriz približati javnosti. Vendar se od leta 2004 s tekmovanjem, ki vsako leto določi najboljšo, ne le ohranja kakovost, ampak se spodbuja tudi želja vse večje javnosti okusiti jo samo ali pa na kak svoj način, ki jih je iz leta v leto vse več.

Za dva


  • 2 ali 4 rezine kislega rženega kruha
  • polovica ali par kranjske klobase
  • pest surovega kislega zelja
  • malo bučnega olja
  • konček žličke grobo mlete gorčice
  • zaseka

Priprava:

  •  Kruh nareži na tanke rezine.
  •  Lahko jih opečeš na plošči.
  • Na tanko jih premaži z zaseko.
  • Kislo zelje zmešaj z nekaj kapljicami bučnega olja, kamor si primešal gorčico.
  • Skuhaj kranjsko klobaso in jo pusti ohladiti.
  • Nareži jo na rezine in z njimi obloži kruhke.
  • Mešanico bučnega olja in gorčice lahko ponudiš tudi kot omako. 
Deli s prijatelji