IMA PREPROST OKUS

Kraljica začne dan s čajem in piškoti

Objavljeno 07. marec 2017 14.00 | Posodobljeno 07. marec 2017 14.00 | Piše: A. S.

Elizabeta II. ni strastna gurmanka, ampak ženska s preprostim okusom – je zato, da preživi, v hrani pa zna menda veliko bolj uživati njen mož, princ Phillip.

Če menite, da britanska kraljica vsak dan sedi za bogato obloženo mizo, ki se kar šibi od dobrot, da lahko kronana glava po milji volji izbira, kaj bo tokrat dala v usta, se motite. Elizabeta II. namreč ni strastna gurmanka, ampak ženska s preprostim okusom, piše The Telegraph, je zato, da pač preživi, v hrani zna menda veliko bolj uživati njen mož, princ Phillip.

Glavni kuhar v Buckinghamski palači Mark Flanagan ji dvakrat na teden pripravi predloge za meni, kraljica pa izbere najljubše ali določi, kaj naj ji pripravijo. »Kadar obeduje sama, zahteva hrano brez ogljikovih hidratov, pri tem je zelo disciplinirana,« je izdal Darren McGrady, nekdanji vodja kraljeve kuhinje, in osvetlil, kako približno poteka njen dan iz kulinaričnega vidika.

Dan začne s skodelico sveže pripravljenega pravega čaja in nekaj piškoti, v čaj ne doda ne mleka ne sladkorja. Sledi zajtrk, za katerega ji po navadi prinesejo žitarice s sadjem, in to menda v plastični posodi, ki pripomore k temu, da vsebina dlje ostane sveža, včasih si zaželi toast z marmelado, včasih pa bolj razkošno jed, kot se za kraljico spodobi: umešana jajčka s prekajenim lososom in tartufi. Pred kosilom jo čaka sladki aperitiv z rezino limone in veliko ledu, po navadi džin in dubonnet, sledi pa preprost glavni obrok dneva, tipično kosilo zanjo je riba, pečena na žaru, s kuhano špinačo ali piščanec na žaru s solato. Za piko na i ji prinesejo sadje, denimo jagode s posestva Balmoral ali breskve iz rastlinjakov pri gradu Windsor.

Kmalu je seveda čas za popoldanski čaj, ob katerem postrežejo kanapeje z rezino kumare, prekajenim lososom, jajcem ali majonezo ter rezino šunke ter čajne kolačke, in ker je kraljica menda velika ljubiteljica sladkega, še posebno čokolade, ne smejo manjkati tortice, po njenem okusu so čokoladna pa tudi medena, ingverjeva in sadna.

Zvečer ima rada govedino ali divjačino, denimo fazana, ki prihaja s kmetij v okolici Sandringhama in Balmorala, v gobovi omaki.

Pred odhodom v posteljo si zaželi še kozarček šampanjca, na zalogi imajo bollinger, lanson in krug.

Deli s prijatelji