OKUSI

Kralj ljubljanskega je Gianni

Objavljeno 29. september 2012 21.00 | Posodobljeno 29. september 2012 21.00 | Piše: Nada Špacapan

V goriški trattorii Gianni, ki je bila lani zaradi prenove tri mesece zaprta, so kljub temu postregli nepredstavljivih 30.560 ljubljanskih zrezkov, torej krepko več kot sto na dan. Gigantske porcije tehtajo več kot kilogram in stanejo 11,50 evra.

Potico, kranjske klobase, žlikrofe in druge slovenske dobrote kajpak lahko okušate v naši prestolnici, seveda tudi zrezke, ki se ponašajo z imenom ljubljanski, a po največjega se boste morali odpraviti v h Gianniju v (staro) Gorico.

V gostilni pri Gianniju ponujajo različne jedi, od dunajskega zrezka, italijanskih testenin, madžarskega golaža, balkanskih čevapčičev … do ljubljanskega zrezka. A ne slovijo toliko po mednarodni kuhinji in cvrtju, temveč po XXL-porcijah, ki so pri njih Zec tradicija. Zakaj se petkrat na teden v gostilni s 140 sedeži na večer zvrsti po 280 gostov? Ne samo zaradi velikih porcij, v teh finančno težkih časih so pomembne tudi cene. Ljubljanski zrezek, s katerim smo se spopadli, je tehtal dober kilogram, stal pa le 11,50 evra! Vse, kar pride iz kuhinje, je ekstra velikosti. Ko na velikih krožnikih prinašajo gore jedi, se za mizo kljub praznemu želodcu vprašaš, kje je meja, ko se še lahko spopadeš s tolikšno količino hrane. Kakšnega okusa je ta hrana? Hitro smo dobili odgovore: ljubljanski zrezek je bil sočen, okusen in lahko bi nahranil štiri povprečno lačne jedce. Med našim obiskom so k sosednji mizi prišli tudi gostje iz Hrvaške, ki so se na lastne oči hoteli prepričati o dobrem glasu Giannijevega ljubljanskega zrezka.

Družinska gostilna, kateri je temelje postavil oče Gianni, po katerem danes nosi ime, ob mami Franki Pintar vodijo še hči Sabina in sinovi Graziano, Christian in Rafaele. Mama Franka, po rodu iz Goriških brd, je poskrbela, da je prav ljubljanski zrezek že toliko let na njihovem jedilniku. Zgodba velikih zrezkov se je začela, ker so bili pred mnogo leti njihovi glavni gostje italijanski vojaki iz mestnih vojašnic: privabile so jih edino velike porcije hrane. Meja je padla, vojaki so odšli, a velike porcije so ostale. Nove goste so pridobili, ko so posodobili jedilnik in razširili ponudbo. Tu je dobil mesto tudi ljubljanski zrezek. Danes veliko lačnih gostov prihaja od daleč v Gorico h Gianniju prav zato, da se prepričajo, ali je gigantski ljubljanski zrezek res tak, kot ga opisujejo. Tudi nič koliko stav je že padlo, kdo se upa sam spopasti z lubiansko, ki tehta več kot kilogram.

Njihov ljubljanski zrezek je iz svinjskega mesa, nadevan je z mehkim svežim sirom in kuhano šunko, je recepturo zaupal Christian. Zaradi velikosti ga cvrejo pri višji temperaturi v izbranem olju. Kljub izjemni velikosti je bil prav zapečen, hrustljav in sočno okusen.

Kje tiči skrivnost med kakovostjo, količino in ceno Giannijevih jedi? Christian je bil tako zaseden, da je šele ob koncu neverjetne gneče našel čas za kratek klepet. Brez omahovanja je iz elektronske blagajne postregel podatek o prodanih ljubljanskih zrezkih v lanskem letu: »Lani smo zaradi prenove sicer zaprli vrata gostilne za tri mesece, a smo postregli natanko 30.560 ljubljanskih zrezkov!«

Trattoria da Gianni
 

  • Naslov: Via Morelli 8b, 34170 Gorica (Gorizia), Italija
  • Telefon: 00386 0481 534 568
  • Urnik: sreda in četrtek od 13. do 15. in od 20. do 1., ob petkih od 13. do 24., ob sobotah od 13. do 14. in od 19. do 1., ob nedeljah od 12. do 24., ob ponedeljkih in torkih zaprto.
  • Kuhinja: srednjeevropejska
  • Cene: od 16 do 20 evrov z vinom
  • Opomba: Če so bile vaše oči večje od porcije, vam ostanek dobrohotno zavijejo za domov. 
Deli s prijatelji