JESEN

Kostanj v loncu in pečici

Objavljeno 06. oktober 2014 16.30 | Posodobljeno 06. oktober 2014 16.30 | Piše: Primož Hieng

Zaradi posebnega okusa in arome je kostanj lahko odlično dopolnilo jesenskemu in zimskemu jedilniku, saj se zelo dobro obnese v sladkih in slanih jedeh, poudarja Petra Kavšek, avtorica knjige Gozdna kuhinja.

Petra Kavšek.

Petra Kavšek je mlada inženirka medijske produkcije iz vasi Senožeti v občini Dol pri Ljubljani, ukvarja pa se z grafičnim oblikovanjem, izdelavo spletnih strani in fotografijo. Je avtorica dveh kuharskih knjig, Palačinke in omlete ter Gozdna kuhinja, s fotografijami pa je opremila še nekaj drugih kuharic, ki jih je tudi oblikovala.

Knjiga Gozdna kuhinja je njeno povsem avtorsko delo, ki je nastajalo eno leto. »Ideja o knjigi se je rodila iz ljubezni do gozda in narave,« pripoveduje. »Ljudem sem želela približati bogato gozdno ponudbo, da bi jo bolje izkoristili. Vsi recepti so avtorski, gre pa za okoli 120 jedi, ki sem jih morala tudi pripraviti, torej so zanesljivo preizkušeni. Skuhala sem jih oziroma spekla, nato fotografirala in knjigo oblikovala ter pripravila za tisk. Vse gozdne sadeže sem tudi sama nabrala ali so mi pri tem pomagali družinski člani. Kuhanje je moj najljubši konjiček, saj nenehno preizkušam recepte in pripravljam najrazličnejše jedi.«

Petra meni, da je gozd lahko eden najboljših živilskih supermarketov. »Njegova ponudba je zdrava, raznovrstna, visokokakovostna, ekološka. Poleg tega lahko prav vse gozdne dobrote dobimo brezplačno.«

Dodaja, da nam spomladi gozdovi ponujajo čemaž, smrekove vršičke, koprive, šparglje in bezgove cvetove, poleti nas razveseljujejo z gozdnimi sadeži, kot so borovnice, maline, gozdne jagode in robidnice, jeseni pa so nam na voljo lešniki, kostanj in bogata izbira gob. »Vsa gozdna hrana je okusna, bogata z vitamini in minerali ter nam pomaga pri ohranjanju zdravja.«

Kot pravi Petra, so nabiranje, sprehajanje in priprava hrane pravi užitek. »Iz sadežev gozda lahko pripravimo široko paleto jedi,« poudarja sogovornica. »Od napitkov, solat, juh, prilog, glavnih jedi do sladic. Njihovo sezono uporabe lahko podaljšamo z različnimi postopki, kot so zamrzovanje, vkuhavanje in sušenje, ter tako uživamo v raznovrstnih okusih gozda vse leto.«

Kostanjeva juha s koruzo

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 majhna čebula
  • 2 stroka česna
  • 300 g olupljenega celega kostanja
  • 1 l zelenjavne juhe
  • 100 g koruze iz konzerve
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • zeliščna morska sol
  • poper
  • posušena zelišča: bazilika, šetraj, žafranika

Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo. V posodo damo dve žlici oljčnega olja ter rahlo popražimo čebulo in česen. Dodamo olupljen kostanj, prelijemo z zelenjavno juho, začinimo in kuhamo na majhnem ognju, dokler se ne zmehča. Polovico kostanja celega shranimo. Dodamo polovico konzerve koruze ter juho zmeljemo. Zalijemo jo s smetano, dodamo cel kostanj in preostalo koruzo ter zavremo. Postrežemo v toplih krožnikih. 

Pita s kostanjem in jurčki

  • 300 g listnatega testa
  • 40 g masla
  • 2 majhni čebuli
  • 100 g jurčkov
  • 150 g sesekljanega kuhanega kostanja

Preliv:

  • 2 jajci
  • 100 g smetane za kuhanje
  • morska sol
  • sveže mleti poper
  • šopek drobnjaka

Pečico segrejemo na 210 stopinj. Listnato testo razvaljamo na od dva do tri milimetre debelo in ga damo v namaščen pekač. Testo z vilicami nekajkrat prebodemo. Postavimo ga v pečico in pečemo pri 210 stopinjah Celzija 10 minut. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Gobe očistimo in narežemo na lističe. Gobe in čebulo prepražimo na maslu ter dušimo, dokler tekočina ne izpari, nato pa z mešanico prekrijemo testo. Potresemo z narezanim kostanjem in vse skupaj prelijemo s prelivom, ki smo ga pripravili iz jajc, smetane za kuhanje, soli, popra in drobnjaka. Pečemo približno 30 minut pri 210 stopinjah. 

Kostanjev zavitek s sladko smetano

Vlečeno testo (šest listov)

Nadev:

  • 280 g pretlačenega kostanja
  • 80 g rozin
  • 2 dl kisle smetane
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 žlica ruma
  • 4 jajca
  • 80 g mletih mandljev
  • 80 g masla
  • 100 g medu
  • 1 vaniljev sladkor

Potrebujemo še:

  • 50 g masla
  • 2 žlici drobtin

Preliv:

  • 2 dl sladke smetane

V ponvi segrejemo maslo in na njem prepražimo drobtine. Rozine namočimo v mešanici limonovega soka in ruma.

Za nadev penasto umešamo zmehčano maslo, rumenjake, med in vaniljev sladkor. Dodamo rozine, kostanj, mandlje in kislo smetano ter gladko premešamo. Beljake stepemo v trd sneg in ga nežno vmešamo v kostanjev nadev. Liste testa razporedimo po delovni površini, potresemo jih s prepraženimi drobtinami, namažemo s kostanjevim nadevom, zvijemo in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Zavitek pečemo 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Na pol pečen zavitek prelijemo s sladko smetano in pečemo še približno 20 minut, da se zlato zapeče.

Za otroke in športnike

Petra Kavšek je v knjigi Gozdna kuhinja največ pozornosti namenila kostanju. »Doslej se pri nas še nihče ni lotil knjige na to temo, čeprav poznamo veliko receptov za pripravo jedi iz kostanja,« je povedala sogovornica. »Največkrat ga skuhamo ali spečemo, obstaja pa še veliko zanimivih receptov. Lahko ga vpletemo v številne jedi, na katere sprva ne bi niti pomislili. Zaradi posebnega okusa in arome je lahko odlično dopolnilo jesenskemu in zimskemu jedilniku. Zelo dobro se obnese tako v sladkih kot slanih jedeh. Z njim lahko obogatimo vse od namazov, juh, prilog, sladic celo do marmelad.«

In kakšen je v kuhinji? »Zanimivo je, da lahko uživamo že surovega, le olupiti ga moramo,« pove Kavškova. »Ima pa precej oster okus. Sicer je zelo zdravo živilo in precej hranilno. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov, primeren je za otroke in športnike, tudi za starejše ljudi in tiste, ki so izpostavljeni telesnim naporom. V njem je veliko škroba in zelo malo maščob. Za pripravo ni zahteven, zato se ga lahko lotite tudi, če ste začetnik v kuhinji.«

Bi lahko iz kostanja sestavili jedilnik, kjer bi bil prisoten pri vseh jedeh? »Seveda,« trdi Petra. »Za predjed bi lahko na primer pripravili kostanje, ovite s slanino, ali kostanjevo juho s koruzo, glavno jed bi lahko sestavili iz krompirjevega pireja s kostanji in puranjih zvitkov s kostanjevo-zeliščnim nadevom ali bi si kostanj skupaj z gobami privoščili v golažu, posladkali pa bi se s kostanjevim tiramisujem ali torto.«

Kostanj lahko tudi shranimo v zamrzovalno skrinjo in ga uporabimo pozneje. Najbolje je, da ga skuhamo in iz njega pripravimo pire, meni in svetuje tudi Petra. »Delo si poenostavimo z uporabo stiskalnika za česen. Skuhamo ga, razpolovimo in stisnemo. Tako nam ga ni treba lupiti, zavržemo le lupino, ki ostane. V zamrzovalniku lahko shranimo tudi surovega. Prav tako lahko zamrznemo olupljene blanširane plodove. Približno eno uro ga namakamo v hladni vodi, nato križno zarežemo v trdo lupino. Blanširamo ga štiri minute v vreli in rahlo osoljeni vodi. Takoj ga olupimo. Ker je po blanširanju še vedno čvrst, se med lupljenjem ne drobi, lupina pa je dobro razmočena, da jo z lahkoto odstranimo. Blanširanega zapakiramo v plastične vrečke in zamrznemo.« 

Deli s prijatelji