Čudežni britanski deček zdrave, nenavadne in okusne kuharije Jamie Oliver je spet presenetil z novo knjigo. Objavljamo tri recepte iz sveže natisnjene izdaje pod okriljem Mladinske knjige, ki sestavljajo kosilo. Skuhano v pol ure, zagotavlja Jamie. Vedno drzni Jamie Oliver v okviru opisanega kosila med drugim priporoča še posebno osvežitev – pečeno koruzo in navadni jogurt, ki ga začinimo z nasekljanim svežim koriandrom, s soljo in z brizgom olivnega olja.
Hudo pikanten piščanec
- 4 kosi po 180 g piščančjih prsi s kožo
- 2 žlici tekočega medu
- 4 mlade čebule
- nekaj vejic svežega rožmarina
- nekaj vejic svežega koriandra
- nekaj vejic svežega timijana
- 3 sveži lovorovi listi
- mlete nageljnove žbice
- muškatni orešček v prahu
- 6 žlic ruma
- 6 žlic belega vinskega kisa
- 4 stroki česna
- olivno olje
- čili
- sol
- Prsi na deski razpolovimo skoraj do konca, tako da se polovici pri vrhu še držita skupaj.
- Pokapamo jih z olivnim oljem, posolimo in popopramo ter polivko vtremo v meso z vseh strani.
- Čebulo očistimo in jo grobo nasekljamo ter damo v mešalnik z večino listkov timijana, z listi lovora, dobrim ščepcem nageljnovih žbic in muškatnega oreščka.
- Dodamo rum, kis, žlico medu in dve žlički soli.
- Čiliju odstranimo semena in pecelj ter ga vržemo v mešalnik, dodamo še štiri neolupljene stroke česna in vse zmešamo v zelo gladko maso.
- Če je treba, prilijemo še malce olivnega olja, da razredčimo omako.
- Piščančje prsi postavimo v rebrasto ponev s kožo navzdol in pustimo, da se pečejo.
- Potem ko je spodnja stran zlato zapečena, meso obrnemo.
- Pikantno omako zlijemo v ravno dovolj velik pekač in vanj s prijemalkami naložimo prsi s kožo navzgor.
- Prelijemo z žlico tekočega medu in čez potresemo nekaj natrganih vejic rožmarina ter preostali timijan.
- Postavimo v pečico na vrhnjo rešetko in pečemo 15 minut oziroma dokler ni meso pečeno tudi znotraj.
- Iz rebraste ponve previdno odlijemo olje, jo obrišemo s papirnato brisačko in vrnemo na visoko temperaturo.
- Piščanca vzamemo iz pečice, čezenj potresemo malo koriandrovih listov in ga takoj odnesemo na mizo. Pred postrežbo meso z žlico po vrhu malce polijemo s pikantno omako.
Riž s fižolom
- 2 mladi čebuli
- cimetova palčka
- 250 g dolgozrnatega riža
- 6 dl bio piščančje jušne osnove
- 400 g vloženega črnega fižola
- olivno olje
- sol
- poper
- Veliko široko kozico s pokrovko postavimo na srednjo temperaturo.
- Očistimo in drobno sesekljamo mlado čebulo ter jo stresemo v kozico s cimetovo palčko, dobrim brizgom olivnega olja in poštenim ščepcem soli in popra.
- Premešamo in pustimo približno minuto, da se zmehča, nato pa dodamo riž in piščančjo jušno osnovo.
- Fižol speremo v cedilu in ga dodamo v kozico. Nežno premešamo.
- Ko zavre, zmanjšamo temperaturo na srednjo. Pokrovko malo odkrijemo in pustimo kuhati 12 minut.
- Odkrijemo pokrovko in premešamo riž. Ta bi moral posrkati vso tekočino.
- Poskusimo in po potrebi dodatno začinimo, nato pa postavimo na mizo.
Osvežilna solata
- rdeča paprika
- glavica radiča
- glava zelene solate
- 2 limeti
- 1/4 rdeče čebule
- šopek svežega koriandra
- košarica kreše
- olivno olje
- sol
- Vzamemo veliko desko, na kateri lahko brez sramu postrežemo hrano.
- Papriki odstranimo semena in jo grobo nasekljamo.
- Povrh zložimo radič in solato ter sekljamo, dokler ni vse precej fino narezano.
- Na sredini naredimo vdolbino. Vanjo vlijemo nekaj ekstradeviškega olivnega olja in iztisnemo sok dveh limet.
- Čez damo drobno naribamo četrtino rdeče čebule, začinimo in premešamo s prsti.
- Povrh posujemo natrgana koriander in krešo ter odnesemo na mizo.