Z JAMIEJEM

Kosilo v pol ure

Objavljeno 02. oktober 2012 16.00 | Posodobljeno 02. oktober 2012 16.00 | Piše: Katja Cah

Hudo hudi recepti za zaposlene ljudi, ki imajo radi dobro hrano.

Pikanten piščanec.

Čudežni britanski deček zdrave, nenavadne in okusne kuharije Jamie Oliver je spet presenetil z novo knjigo. Objavljamo tri recepte iz sveže natisnjene izdaje pod okriljem Mladinske knjige, ki sestavljajo kosilo. Skuhano v pol ure, zagotavlja Jamie. Vedno drzni Jamie Oliver v okviru opisanega kosila med drugim priporoča še posebno osvežitev – pečeno koruzo in navadni jogurt, ki ga začinimo z nasekljanim svežim koriandrom, s soljo in z brizgom olivnega olja.

Hudo pikanten piščanec

  • 4 kosi po 180 g piščančjih prsi s kožo
  • 2 žlici tekočega medu
  • 4 mlade čebule
  • nekaj vejic svežega rožmarina
  • nekaj vejic svežega koriandra
  • nekaj vejic svežega timijana
  • 3 sveži lovorovi listi
  • mlete nageljnove žbice
  • muškatni orešček v prahu
  • 6 žlic ruma
  • 6 žlic belega vinskega kisa
  • 4 stroki česna
  • olivno olje
  • čili
  • sol
  • Prsi na deski razpolovimo skoraj do konca, tako da se polovici pri vrhu še držita skupaj.
  • Pokapamo jih z olivnim oljem, posolimo in popopramo ter polivko vtremo v meso z vseh strani.
  • Čebulo očistimo in jo grobo nasekljamo ter damo v mešalnik z večino listkov timijana, z listi lovora, dobrim ščepcem nageljnovih žbic in muškatnega oreščka.
  • Dodamo rum, kis, žlico medu in dve žlički soli.
  • Čiliju odstranimo semena in pecelj ter ga vržemo v mešalnik, dodamo še štiri neolupljene stroke česna in vse zmešamo v zelo gladko maso.
  • Če je treba, prilijemo še malce olivnega olja, da razredčimo omako.
  • Piščančje prsi postavimo v rebrasto ponev s kožo navzdol in pustimo, da se pečejo.
  • Potem ko je spodnja stran zlato zapečena, meso obrnemo.
  • Pikantno omako zlijemo v ravno dovolj velik pekač in vanj s prijemalkami naložimo prsi s kožo navzgor.
  • Prelijemo z žlico tekočega medu in čez potresemo nekaj natrganih vejic rožmarina ter preostali timijan.
  • Postavimo v pečico na vrhnjo rešetko in pečemo 15 minut oziroma dokler ni meso pečeno tudi znotraj.
  • Iz rebraste ponve previdno odlijemo olje, jo obrišemo s papirnato brisačko in vrnemo na visoko temperaturo.
  • Piščanca vzamemo iz pečice, čezenj potresemo malo koriandrovih listov in ga takoj odnesemo na mizo. Pred postrežbo meso z žlico po vrhu malce polijemo s pikantno omako.


Riž s fižolom
image

  • 2 mladi čebuli
  • cimetova palčka
  • 250 g dolgozrnatega riža
  • 6 dl bio piščančje jušne osnove
  • 400 g vloženega črnega fižola
  • olivno olje
  • sol
  • poper
     
  • Veliko široko kozico s pokrovko postavimo na srednjo temperaturo.
  • Očistimo in drobno sesekljamo mlado čebulo ter jo stresemo v kozico s cimetovo palčko, dobrim brizgom olivnega olja in poštenim ščepcem soli in popra.
  • Premešamo in pustimo približno minuto, da se zmehča, nato pa dodamo riž in piščančjo jušno osnovo.
  • Fižol speremo v cedilu in ga dodamo v kozico. Nežno premešamo.
  • Ko zavre, zmanjšamo temperaturo na srednjo. Pokrovko malo odkrijemo in pustimo kuhati 12 minut.
  • Odkrijemo pokrovko in premešamo riž. Ta bi moral posrkati vso tekočino.
  • Poskusimo in po potrebi dodatno začinimo, nato pa postavimo na mizo.

Osvežilna solata
 

  • rdeča paprika
  • glavica radiča
  • glava zelene solate
  • 2 limeti
  • 1/4 rdeče čebule
  • šopek svežega koriandra
  • košarica kreše
  • olivno olje
  • sol

    image
  • Vzamemo veliko desko, na kateri lahko brez sramu postrežemo hrano.
  • Papriki odstranimo semena in jo grobo nasekljamo.
  • Povrh zložimo radič in solato ter sekljamo, dokler ni vse precej fino narezano.
  • Na sredini naredimo vdolbino. Vanjo vlijemo nekaj ekstradeviškega olivnega olja in iztisnemo sok dveh limet.
  • Čez damo drobno naribamo četrtino rdeče čebule, začinimo in premešamo s prsti.
  • Povrh posujemo natrgana koriander in krešo ter odnesemo na mizo.
Deli s prijatelji