POCENI KOSILO

Kosilo s porom

Objavljeno 06. april 2016 14.30 | Posodobljeno 06. april 2016 14.30 | Piše: Janko Mavec

Študentka Eva Kolman, ki je skuhala kosilo za štiri lačne, je klub mladosti odlična kuharica, vse bolj pa ji je pri srcu azijska kuhinja.

Eva Kolman

Eva Kolman v Ljubljani študira politologijo, študij pa bi rada nadaljevala v tujini. Trenutno opravlja delo gostiteljice v salonu Lexus, kljub mladosti je odlična kuharica. Vedno bolj ji je pri srcu azijska kuhinja, čeprav ima zelo rada morsko in tradicionalno slovensko kuhinjo, pri mami Poloni pa se Eva ne more upreti odlični tortilji.

Porova juha

  • 600 g pora 1,40 €
  • sol, poper
  • 100 g masla 0,70 €
  • peteršilj
  • voda

Skupaj: 2,10 €

V loncu segrejemo maslo ter dodamo dobro očiščen in narezan por. Por prepražimo, vmes malo zalijemo z vodo, solimo in po želji tudi popramo. Ko je por kuhan, ga s paličnim mešalnikom zmeljemo in zalijemo z jušno osnovo ali vodo (po želji). Preden postrežemo, lahko posujemo z naribanim parmezanom ali sveže nasekljanim peteršiljem.

Porova rižota

  • 250 g riža 0,35 €
  • 25 g masla 0,16 €
  • 60 g parmezana 0,90 €
  • 450 g pora 1,04 €
  • sol, poper

Skupaj: 2,45 €

V posodi razpustimo maslo in nanj stresemo dobro očiščen in narezan por. Počasi pražimo in med praženjem po potrebi dodamo malce vode. Dušimo približno 20 minut. Riž operemo, ga osušimo in stresemo na podušen por. Zalijemo z vodo ali zelenjavno osnovo. Kuhamo toliko časa, da tekočina povre. Ostati mora al dente. Rižoto odstavimo, dodamo sol in poper, dobro premešamo in posujemo s parmezanom.

Tiramisu

  • 2 jajci 0,28 €
  • 20 g sladkorja 0,18 €
  • 1 vaniljev sladkor 0,15 €
  • 150 g maskarponeja 0,90 €
  • 10 g moke 0,11 €
  • 0,03 dl amareta 0,30 €
  • 2 g kave (kuhane) 0,24 €
  • 4 g mandljev 0,80 €
  • 40 g jagod za dekoracijo 0,16 €
  • listi mete

Skupaj: 3,12 € Poceni kosilo

Rumenjak ločimo od beljaka. K rumenjaku vsujemo sladkor in dobro zmešamo. Beljak zmešamo v trd sneg, k rumenjaku stresemo maskarpone in narahlo premešamo. Dodamo stepen beljak in znova narahlo premešamo. Biskvit naredimo tako, da ločimo beljak od rumenjaka in beljak stepemo v trd sneg. K rumenjaku dodamo amareto, sladkor in kavo ter premešamo. Dodamo še vaniljev sladkor in beljak ter znova počasi premešamo. Maso vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo v pečici, ki smo jo segreli na 180 stopinj, 15 minut. Pečen biskvit ohladimo, nato pa prerežemo in premažemo z jajčno maso. Pokrijemo z drugim delom biskvita in posujemo s kakavom.

Kosilo za štiri osebe skupaj: 7,67 €
Deli s prijatelji